Afbeelding
Foto: Eetbare Speeltuin Breda

Buurtbewoners steken handen uit de mouwen bij Eetbare Speeltuin Abeelstraat

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft afgelopen zondag met succes de tweede fase van de Eetbare Speeltuin aan de Abeelstraat afgerond. Het doel van dit project is om de speeltuin te vergroenen door het planten van fruitboompjes en andere eetbare planten. Buurtbewoners van jong tot oud helpen mee om dit te realiseren. “We noemen het zelf een buurttuin waar iedereen welkom is”, vertelt Willem Hoogkamer, de beheerder van de speeltuin.

Meer dan 20 vrijwilligers uit de buurt Tuinzigt hebben afgelopen zondag zo’n 100 bomen, struiken en kruiden geplant tijdens de aanplantdag bij de Eetbare Speeltuin aan de Abeelstraat, ook bekend als Pluk’s Speeltuin. Hiermee werd de tweede fase van het initiatief de Eetbare Speeltuin gerealiseerd. “Rond mei kunnen de eerste planten al geoogst worden en dat gaat door tot het najaar”, vertelt Hoogkamer. Hij vertelt dat de Eetbare Speeltuin echt een initiatief is door en voor de buurt. “Zondag stond de poort open en kwamen er een paar mensen de speeltuin opgelopen. Toen die zagen wat we aan het doen waren, hadden die gelijk zoiets van ‘Geef me een schep, dan help ik ook’.”

Tekst gaat verder onder de foto


Lijst met planten - Eetbare Speeltuin Breda

Spontaan initiatief

Het plan om de speeltuin om te toveren tot een eetbare speeltuin ontstond volgens Hoogkamer impulsief. “Het begon met de vraag van buurtbewoners of ze een paar fruitboompjes mochten planten en voor ik het doorhad, liep er een ontwerpster door de speeltuin.” De Eetbare Speeltuin wordt gerealiseerd in drie fases. Vorig jaar februari werd de eerste fase gerealiseerd. Toen werden er 60 verschillende soorten planten geplaatst. Sindsdien heeft Hoogkamer alleen maar positieve reacties gekregen. Ook van de gemeente, die officieel eigenaar is van de speeltuin. “De gemeente juichte het initiatief alleen maar toe. Laatst was er iemand van de gemeente komen kijken en die vertelde dat we hier een waar pareltje hebben”, aldus Hoogkamer.

Tekst gaat verder na de foto


Kinderen helpen mee - Eetbare Speeltuin Breda

Kinderen erbij betrekken

Naast de volwassenen helpen ook de kinderen een handje mee met de werkzaamheden. “Als de kinderen de volwassenen zien werken, willen ze gelijk meehelpen”, vertelt Hoogkamer. De deelname van kinderen is ook zeker een belangrijk punt voor hem. “We willen de kinderen het liefst zoveel mogelijk betrekken. We hebben een keer gehad dat een kindje van drie, dol op frambozen, naar een frambozenstruik met vruchten aan het kijken was. Die was zich aan het verwonderden waar het doosje was waar ze in de supermarkt normaal in zitten.” Hoogkamer hoopt dat de Eetbare Speeltuin een plek wordt waar kinderen leren over waar hun eten vandaan komt terwijl ze aan het spelen zijn.

Fase 3

In april gaan de werkzaamheden verder. Dan gaan de vrijwilligers de huidige indeling evalueren. “De speeltuin vangt relatief veel zon en niet alle planten kunnen daar even goed tegen. We moeten dus even kijken hoe die het dit jaar gaan doen”, legt Hoogkamer uit. Ze gaan dan ook een vast team vormen voor het reguliere onderhoud van de speeltuin. Dit najaar wordt de derde fase van de Eetbare Speeltuin gerealiseerd. “Dan zullen we eventueel ook wat planten verplaatsen.”