Afbeelding
Foto: Max Jongenelen

Start van de Week van Positieve Leefstijl: Paul Depla en Hilda Vliegenthart rennen mee

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De Week van de Positieve Leefstijl is woensdagochtend van start gegaan bij Nieuwe Veste. Burgemeester Paul Depla en directeur Hilda Vliegenthart van Nieuwe Veste openden deze week door een rondje te gaan hardlopen door het centrum van Breda. Leefstijlcoaches Ron Bekker, Lisette Bulle en Nathalie Saanen, de initiatiefnemers van de Week van de Positieve Leefstijl, liepen gezellig mee. “We willen laten zien dat iedereen kan werken aan een gezonde leefstijl”, aldus Depla.

Een paar minuten voor 09.00 uur verzamelden burgemeester Depla, directeur Vliegenthart en de leefstijlcoaches zich in Nieuwe Veste. Even snel spraken ze de route door en poseerden vervolgens nog even voor een foto. Daarna gingen ze van start. Vanaf de Nieuwe Veste liepen ze richting het Kasteelplein, waar ze door het Valkenberg naar het Nassau Monument liepen. Vervolgens liepen ze langs de Singel richting het Chasséveld. Na ongeveer een half uur keerden ze terug bij de Nieuwe Veste, met Depla voorop.

Depla had deze ochtend nog andere verplichtingen, maar vond het toch belangrijk om de Week van de Positieve Leefstijl op deze manier te openen. “Een gezonde levensstijl is heel belangrijk voor mensen om zich goed in hun vel te voelen. Het geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat men positiever in het leven staat”, legt hij uit. Volgens hem is het ook helemaal niet nodig om gelijk 30 minuten te gaan hardlopen en kun je ook kleiner beginnen.

“Het doel van deze week is om mensen bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl en om te laten zien hoe gemakkelijk je stappen kunt zetten om aan jezelf te werken.” Ook in zijn eigen leven ziet Depla hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. “Als politicus is vergaderen en na het vergaderen in het café zitten voor een borrel de grootste aanslag op je gezondheid. Ik ga daarom vaak hardlopen en hou ook rekening met zaken zoals hoe vaak ik alcohol drink.”

‘Hier wil ik zo lang mogelijk bij zijn’

Ook Vliegenthart ziet zowel persoonlijk als professioneel hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. “Een functie zoals directeur van de Nieuwe Veste is echt topsport. Ik begin vanochtend om 6.00 uur en ben vanavond pas om 23.00 uur klaar. Je moet dus echt fit zijn om dit te kunnen doen”, vertelt Vliegenthart. Tijdens de Week van de Positieve Leefstijl worden er bij Nieuwe Veste verschillende activiteiten georganiseerd. “Dat doen we omdat het een centraal punt is dat de meeste mensen makkelijk weten te vinden. De Nieuwe Veste is altijd volop in beweging en wij bewegen dan ook graag mee met zo’n mooi initiatief”, aldus Vliegenthart.

Deze activiteiten sluiten volgens Vliegenthart goed aan bij het programma van de Nieuwe Veste. “Het gaat om lekker in je vel zitten, lekker in je hoofd. Daar gaat de bibliotheek over, daar gaat taalles over en ook bij zangles, dansles, enzovoort.” Zelf begon Vliegenthart zich 15 jaar geleden actief bezig te houden met een gezonde leefstijl. Dit deed ze nadat ze op latere leeftijd moeder was geworden. “Dat vond ik zo mooi en kostbaar dat ik bij mezelf dacht: hier wil ik zo lang mogelijk bij zijn”, aldus Vliegenthart.

Ze heeft zich toen aangemeld voor Start to Run bij Atletiek Vereniging Sprint en tegenwoordig gaat ze drie keer per week hardlopen. “Ik ben nu 25 kilo lichter dan toen ik begon”, vertelt Vliegenthart. Volgens haar is het ook zeker niet zo dat je alle ongezonde dingen moet mijden, maar is het een kwestie van balans. “Ik heb ook echt wel een paar guilty pleasures, zoals kaasfondue en babi pangang.”


Ron Bekker, Lisette Bulle, Hilda Vliegenthart, Paul Depla, Nathalie Saanen - Foto: Michel Claessens

Leefstijlcoaches Breda

De leefstijlcoaches zijn erg blij met de inzet van Depla en Vliegenthart. “De burgemeester en Hilda streven allebei naar een positieve en gezonde levensstijl en als bekend gezicht zijn ze dus een goed voorbeeld voor heel veel mensen. Ze laten zien dat het niet alleen gezond is, maar dat het ook leuk is om te bewegen”, zegt leefstijlcoach Lisette Bulle. Samen met Ron Bekker en Nathalie Saanen organiseren ze de Week van de Positieve Leefstijl.

“Wij waren in 2018 eigenlijk de eerste drie leefstijlcoaches in Breda en we hebben altijd veel samengewerkt. We hebben al vaker leuke initiatieven bedacht en zo ook de Week van de Gezonde Leefstijl”, legt Bekker uit. Dit is het tweede jaar dat het drietal deze Week van de Positieve Leefstijl organiseert en het is volgens hen belangrijk dat deze week er is. “Het doel is inwoners bewust te maken dat ze zelf de regie hebben over hun gezondheid en leefstijl. We willen op een leuke, laagdrempelige manier laten zien dat mensen met hun gezondheid bezig kunnen zijn”, aldus Saanen.

Prioriteiten stellen

Volgens Bulle hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om een positievere levensstijl te leiden. “We laten zien dat ze in kleine stapjes aan de gang kunnen zonder dat ze alles in één keer rigoureus moeten omgooien.” Het begint volgens haar met gezondere keuzes in het eetpatroon, zoals meer variatie en minder bewerkt voedsel. Daarnaast is ook sporten belangrijk, maar dat is niet alles. “Het is ook belangrijk om voldoende rust en ontspanning te krijgen en zo stress tegen te gaan”, legt Bulle uit.

Het argument dat iemand daar te druk voor is, gaat bij de leefstijlcoaches niet op. “Dat is meer een kwestie van prioriteiten stellen”, aldus Saanen. Ook Bekker vindt dat men vaak de verkeerde prioriteiten stelt. “Heel veel mensen zijn druk met het zorgen voor alles en iedereen, maar zorgen niet voor zichzelf. We zeggen dan: zet jezelf op één! Je eigen gezondheid is heel belangrijk en dat vergeten mensen wel eens.”

Activiteiten

Tijdens de Week van de Positieve Levensstijl zullen de drie leefstijlcoaches een aantal activiteiten organiseren waarmee ze mensen willen helpen om de eerste stap naar een gezonde leefstijl te zetten. Bekker heeft de eer om maandag de eerste activiteit te organiseren. “Ik trap de week af met de Walk en Talk. Dan gaan we met een groep mensen wandelen en onderweg gaan we praten over een gezonde leefstijl en alles wat daarbij komt kijken”, aldus Bekker. Kijk voor de overige activiteiten in het schema hieronder of voor meer informatie op de website www.mijnpositieveleefstijl.nl.

Walk to Talk - Maandag 4 maart, 10:00 tot 11:30 uur. Nieuwe Veste
Samen bewegen - Dinsdag 5 maart, 10:00 tot 11:30 uur. Nieuwe Veste
Gezonde voeding - Dinsdag 5 maart, 14:00 tot 17:00 uur. Nieuwe Veste
Valpreventie ‘Blijf lekker staan’ - Dinsdag 5 maart, 12:00 tot 14:00 uur. Nieuwe Veste
Health check - Dinsdag 5 en woensdag 6 maart, 14:00 tot 17:00 uur. Nieuwe Veste
Stralend de lente in - Woensdag 6 maart, 15:15 tot 16:15 uur. Nieuwe Veste
Proef oerbrood - Woensdag 6 maart, 14:15 tot 15:00 uur. Nieuwe Veste
Boeklezing - Woensdag 6 maart, 16:30 tot 17:30 uur. Nieuwe Veste
Leefstijl markt - Woensdag 6 maart, 12:00 tot 17:00 uur. Nieuwe Veste
Conditietest - Woensdag 6 maart, 12:00 tot 17:00 uur. Nieuwe Veste