Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Bewoners en ondernemers zonder stroom door brand: ‘Je kunt even helemaal niets’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De bewoners van een woonblok aan de Graaf Hendrik III-laan zitten sinds dinsdagochtend zonder stroom. Dit komt door een brand die gewoed heeft in een elektriciteitskast waar vanuit het woonblok met stroom wordt voorzien. Ondernemers die getroffen zijn hebben de deuren gesloten. Bewoners van het woonblok staan buiten te praten. “Het is vooral lastig als je telefoon niet goed is opgeladen. Maar ach, je kunt vast wel van iemand een powerbank lenen”, vertelt een buurtbewoner.

Terwijl de installateurs van Enexis druk bezig zijn met het in kaart brengen van de exacte schade, staan twee bewoners van het woonblok toe te kijken. “Ze gaan hem nu weer doorverbinden. Dan heb je weer stroom, maar dat is slechts een noodoplossing en dan is het nog niet gerepareerd”, vertelt een van de bewoners die een installateur heeft gesproken. De mannen proberen in te schatten hoeveel huishoudens er door de stroomstoring getroffen zijn. Volgens een installateur die voorbijloopt, zijn het er 109 huishoudens. 

“Weten we al wat meer?”, vraagt een bewoonster die net komt aanlopen. De mannen praten haar bij en vertellen dat ze hebben gehoord dat het nog enkele uren gaat duren. “Ik heb mijn dochter al een appje gestuurd. Die is zo klaar met school en zal zich anders wel afvragen waarom we geen stroom hebben”, vertelt de vrouw.

Een beetje lastig

Het is erg rustig in de wijk. De ondernemers die door de stroomstoring zijn getroffen, hebben hun zaak gesloten en zijn vertrokken. De meeste buurtbewoners zijn van huis, en een enkeling maakt van de situatie gebruik om een lekkere wandeling door de wijk te maken. De buurmannen zouden vandaag eigenlijk thuiswerken, maar dat zit er voorlopig niet in. “Je komt er nu achter hoe lastig het is als je geen stroom hebt, je kunt helemaal niets”, vertelt een van de mannen. “De cv-ketel doet het ook niet. Ik wou net onder de douche stappen maar dat gaat dus niet”, vertelt de ander. Het is volgens de mannen toch balen dat de zonnepanelen op hun dak nu ook geen stroom leveren. “Is het een keer mooi zonnig, heb je dit weer.”

De tekst gaat verder onder de foto


Enexis installateurs aan het werk - Foto: Michel Claessens

Valt wel mee

Toch reageren de mannen laconiek. “Het is mooi weer en niet koud, dus het valt allemaal wel mee. We maken ons meer zorgen om de inhoud van de vriezer”, zegt een van hen lachend. De buurvrouw is ondertussen weer vertrokken, en de installateurs van Enexis zijn bezig om de stroomkabels onder het uitgebrande kastje bloot te leggen. De buurmannen lijken weinig haast te hebben en genieten wel van het mooie weer. “Zullen we een stukje gaan wandelen?”, vraagt een buurman aan de ander. ‘Is goed’ wordt er geantwoord.