Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Stock

Meer dan honderd Bredanaars zijn op deze schrikkeldag jarig

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BREDA - Vandaag is het schrikkeldag, wat voor maar liefst 114 inwoners van de gemeente Breda betekent dat ze na vier jaar weer hun verjaardag vieren. In totaal vieren vandaag 11.000 Nederlanders deze bijzondere gelegenheid.  

Een verjaardag op schrikkeldag is bijzonder omdat dit slechts eens in de vier jaar voorkomt. Volgens cijfers van het CBS zijn er op deze 29 februari bijna elfduizend mensen jarig. Voor 370 kinderen, die vier jaar geleden zijn geboren, is het vandaag hun eerste verjaardag. Dit jaar worden er 8 van hen honderd jaar. In de gemeente Breda zijn er vandaag 114 jarigen blijkt uit cijfers van het CBS.

Iets minder geboorten op schrikkeldag
Er worden iets minder kinderen geboren op schrikkeldag in vergelijking met een reguliere weekdag in februari. In 2020 bijvoorbeeld werden er op een gemiddelde zaterdag in februari 391 kinderen geboren, terwijl op zaterdag 29 februari slechts 362 kinderen het levenslicht zagen. Dit verschil is ook te zien in eerdere schrikkeljaren.

Trouwen op schrikkeldag
Hoewel er doorgaans weinig wordt getrouwd in februari, is schrikkeldag wel populair voor huwelijken. Op zaterdag 29 februari 2020 traden 109 stellen in het huwelijk, tegenover 53 op een gemiddelde zaterdag in februari van dat jaar. Ook in voorgaande schrikkeljaren werd er meer getrouwd dan op dezelfde weekdag in die maand. Schrikkeldag 2000 was bijvoorbeeld relatief populair, met bijna drie keer zoveel huwelijken als gebruikelijk op een dinsdag in februari.

In 2020 moest schrikkeldag het ook opnemen tegen andere populaire data. Zo gaven 81 stellen elkaar het jawoord op 02-02-2020, wat opmerkelijk is voor een zondag, aangezien er op die dag normaal gesproken weinig wordt getrouwd. Op een gemiddelde zondag in februari 2020 waren dit slechts 8 stellen. Ook op donderdag 20-02-2020 was er een opvallend hoog aantal huwelijken, ruim acht keer meer dan op een andere donderdag in februari.