Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Nog dit jaar start Breda met de bouw van honderden tijdelijke woningen

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Breda heeft grote ambities als het gaat om de realisatie van tijdelijke woningen in de gemeente. In totaal moeten er 750 tijdelijke woningen worden gerealiseerd om de druk op de woningmarkt te verlichten. Aan de Claudius Prinsenlaan kon de sloophamer al gebruikt worden voor de start van de realisatie van 55 tijdelijke woningen. En ook op meerdere andere locaties moet de bouw dit jaar nog starten.

De krapte op de woningmarkt is groot. Dat zorgt al jaren voor problemen. Niet voor niets heeft Breda grote ambities om duizenden woningen bij te bouwen. Maar er is een grote doelgroep van mensen die nú een woning nodig heeft. Voor hen komen de duizenden woningen die Breda de komende jaren gaat bouwen te laat. Daarom is er behoefte aan tijdelijke woningen, die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.

Aan de Claudius Prinsenlaan werd enkele weken geleden al gestart met de realisatie van 55 tijdelijke woningen. En diverse andere locaties starten dit jaar nog.

Voortgang projecten

Er zijn al diverse locaties in Breda waarvoor concrete plannen liggen voor de realisatie van tijdelijke woningen. Aan de Frankenthalerstraat is de vergunning voor 122 tijdelijke woningen aangevraagd. Na de zomer zal de bouw starten, en in het vierde kwartaal van 2024 moet de eerste woningen worden opgeleverd. Ook aan de Stadionstraat zal snel gebouwd kunnen gaan worden. Daar gaat het om zo’n 190 tot 200 woningen, waarvan de eerste woningen ook dit jaar nog worden opgeleverd. Ook aan het Kadijkje moeten dit jaar nog tientallen woningen geplaatst gaan worden. “De woningen zullen naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van dit jaar geplaatst worden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De plannen voor de tijdelijke woningen aan de Bredestraat en Donkerstraat nemen meer tijd in beslag. “De Bredestraat kent specifieke uitdagingen op het gebied van geluid. Het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp is daarom aangepast. Nu wordt getoetst of deze aanpassingen volstaan, zodat we de volgende stap richting het haalbaarheidsbesluit kunnen zetten”, aldus de woordvoerder. Aan de Donkerstraat in Teteringen is de gemeente in overleg met een schietvereniging die nu naast de beoogde 100 woningen gehuisvest is. “We werken aan een oplossing met en voor de schietvereniging en komen daar steeds dichter in de buurt. Het streven is nog steeds om in 2024 te starten met de realisatie van de woningen.”

Met de huidige plannen komt de gemeente uit op zo’n 600 tijdelijke woningen. Naar locaties voor de laatste gewenste 150 tijdelijke woningen wordt dus nog gezocht.

Doelgroep

De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor Bredase woningzoekenden die snel opzoek zijn naar een woning. “Dat kan een gescheiden moeder zijn die dringend een woning nodig heeft, die jonge starter die noodgedwongen thuis blijft wonen of een student die al tijden bij een vriend op de bank slaapt”, legt wethouder Arjen van Drunen uit. “De wachtlijst voor sociale huurwoningen is zo’n 6 á 7 jaar, daarom zijn er snel meer betaalbare woningen nodig. Door 750 tijdelijke woningen te realiseren in 4 jaar tijd kunnen we voor heel veel Bredase woningzoekenden het verschil maken.”