Afbeelding
Foto: Dennis Jansen

Ledentekort bij TV Haagse Beemden: ‘Het succes van padel is een probleem voor ons’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Tennisvereniging Haagse Beemden (TVHB) kampt met een ledentekort. De tennisvereniging heeft nog ‘maar’ zo’n 200 leden, en dat is niet genoeg om financieel gezond te zijn. De aanleg van padelbanen zorgt bij veel tennisverenigingen voor nieuwe aanwas, maar dat is bij TVHB niet mogelijk. Met een open dag op 7 april hoopt de vereniging nieuwe leden te enthousiasmeren.

De populariteit van padel is de afgelopen jaren fors gegroeid. Massaal worden nieuwe padelbanen geopend, en ook veel tennisverenigingen gaan met de trend mee. Maar voor TV Haagse Beemden is dat niet mogelijk. Het bestemmingsplan laat de aanleg van padelbanen niet toe. En daar voelt de vereniging de gevolgen van. “Veel tennisverenigingen kunnen hun leden het beiden bieden: Zowel tennis als padel. Wij kunnen dat niet. En dat is één van de redenen dat het aantal leden van onze vereniging steeds verder afneemt. Momenteel hebben we nog zo’n 200 leden over. En dat is eigenlijk gewoon niet genoeg om financieel gezond te zijn”, legt Dennis Jansen uit. 

Regen in de drup

Dennis Jansen is lid van de commissie nieuwe leden. Die commissie probeert op allerlei manieren nieuwe leden voor de vereniging te werven. “Wat je ziet, is dat je van de regen in de drup belandt. Doordat we weinig leden hebben, is het lastig om teams te vormen voor de competitie. En ook daardoor besluiten leden weer te vertrekken. En ook de mond-op-mondreclame neemt af wanneer het ledenaantal daalt.” Door het te lage ledenaantal nemen de inkomsten van contributie en de barinkomsten af. En daardoor is de situatie financieel steeds lastiger. “We proberen te bezuinigen. Maar in alle eerlijkheid is het gewoon 5 voor 12 voor onze vereniging. We hebben nieuwe leden nodig.”

Van opgeven wil de vereniging niet weten. TVHB is erop gebrand om de huidige 5 all weather banen te behouden, en de club weer gezond te maken. En de basis daarvoor is goed, benadrukt Jansen. “TVHB is een heel gezellige vereniging, met goede faciliteiten. En de leden die we hebben zijn heel betrokken. Bovendien heeft een kleinere tennisvereniging ook gewoon voordelen voor de leden. Zo kun je bij veel drukkere verenigingen maximaal een uurtje een baan reserveren op een avond, terwijl wij veel meer ruimte kunnen bieden.”

Open dag

Om nieuwe leden te werven, organiseert TVHB op zondag 7 april een open dag. “Iedereen is tussen 11:00 uur en 14:30 uur van harte welkom. Tijdens deze dag zijn er twee tennisclinics waar je gratis aan kunt deelnemen. De eerste is om 11:00 uur en de tweede om 13:00 uur. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, niveau en ervaring. En heb je geen eigen tennisracket? Dat is geen probleem, tijdens deze dag zijn rackets gratis beschikbaar”, aldus Jansen. 

Tennisvereniging Haagse Beemden vind je aan de Kantenbeemd 1 in Breda.