Teamfoto's
Teamfoto's Foto: Yeti's Breda

Gebrekkige faciliteiten en hoge kosten: Eredivisieteam van Bredase Yeti’s stopt

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Het Eredivisieteam van de Bredase ijshockeyvereniging Yeti’s gaat stoppen. Het team werd in 2022 opgericht en was het vlaggenschip van de vereniging. Gebrekkige faciliteiten en hoge kosten waren echter al lange tijd een probleem en zonder uitzicht op verbetering heeft het bestuur moeten besluiten om het team op te heffen. “We kunnen het gewoon niet alleen”, aldus voorzitter Roy Slond.

Bij ijshockeyvereniging Yeti’s sporten ongeveer 180 leden. Met ouders en vrijwilligers erbij zijn er nog veel meer mensen bij de vereniging betrokken. “Daarmee zijn we een van de grootste ijshockeyverenigingen van Nederland”, vertelt voorzitter Roy Slond. Het Eredivisieteam dat in 2022 officieel werd opgericht, was een lang gekoesterde wens van de vereniging. “Vier jaar geleden hebben we eigenlijk de eerste stappen gezet om een Eredivisieteam op te richten. Dit deden we nadat er een motie was aangenomen door de gemeente om meer in sportfaciliteiten te investeren. We wilden het voortouw nemen om te laten zien dat een Eredivisieteam mogelijk was”, legt Slond uit.

Financieel dilemma

Dat dit team nu verdwijnt vindt de voorzitter dan ook zeer spijtig. “Dit team was het vlaggenschip van de vereniging en iets waar de jeugd naartoe kon werken. Maar de afgelopen weken werd duidelijk dat de beoogde investeringen de komende tijd nog niet aan de orde zullen zijn en zelf kunnen we deze kosten niet langer opbrengen.” Het Eredivisieteam kost de vereniging zo’n dertig- tot veertigduizend euro per jaar. Dit gaat ten koste van andere activiteiten. “Onze leden vinden het erg jammer dat het team verdwijnt, maar ze zitten er ook niet op te wachten dat de contributies met honderden euro’s omhoog moeten zodat we dit team kunnen behouden.” Volgens Slond is de vereniging van plan om in plaats van het Eredivisieteam meer te gaan investeren in kinderen en de opleiding van jonge spelers.

Faciliteiten schieten tekort

De reden waarom de kosten van het Eredivisieteam zo hoog waren, lag vooral aan de gebrekkige faciliteiten bij IJsbaan Breda. “We hebben tribunes moeten huren voor wedstrijden omdat die er gewoon niet zijn. Daarnaast hangt er door het open dak vaak mist boven de ijsbaan waardoor je niets kunt zien. Om die reden hebben wij ventilatoren moeten ophangen”, legt Slond uit. Het opendak zorgt er ook voor dat het vaak vies is bij de ijsbaan en dat materialen sneller slijten. Het regelen van opslag voor materialen kost dan ook weer geld.

In het verleden is het al een aantal keer voorgekomen dat een wedstrijd niet kon doorgaan wegens de gebrekkige faciliteiten rond de ijsbaan. En zelfs als een wedstrijd wel doorgaat, levert het nog problemen op. “Er komen gemiddeld 100 tot 200 fans naar onze wedstrijden, dit zouden er een stuk meer kunnen zijn. Bij andere wedstrijden in de Eredivisie komen gemiddeld 700 tot 1000 personen kijken. De reden dat er bij ons zo weinig mensen komen, is het gebrek aan voldoende zitplekken op de tribune en een slecht bemande horeca die zoveel mensen niet kan faciliteren”, legt Slond uit.

IJsbaan Breda

Gemeente Breda is eigenaar van de ijsbaan die wordt geëxploiteerd door Optisport. De huidige overeenkomst tussen deze twee loopt eind 2024 af. Omdat een verlenging van het huidige contract niet mogelijk is, zal er een nieuwe aanbesteding plaatsvinden. Een andere exploitant zal echter weinig verschil maken voor de ijshockeyvereniging. “Optisport valt niets kwalijk te nemen. Die doet precies wat het met de gemeente heeft afgesproken. Meer dan dat zou extra kosten opleveren en dat geld moet ergens vandaan komen”, legt Slond uit. 

De IJsbaan Breda is jaren geleden met een recreatief doel gebouwd en volgens Slond is er een flinke investering nodig om deze geschikt te maken voor alle niveaus van sport. “In andere steden worden dergelijke investeringen wel gedaan en maar in Breda blijven we achter.”