Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Oud-werknemers demonstreren in Breda voor een eerlijke pensioenindexatie

Door: Michel Claessens Algemeen


BREDA - Een aantal gepensioneerden demonstreerde woensdagochtend bij het kantoor van geneesmiddelenfabrikant Janssen aan de Graaf Engelbertlaan. De oud-werknemers van het bedrijf demonstreren omdat ze boos zijn op het pensioenfonds van Janssen, dat volgens de demonstranten de afgelopen jaren amper heeft geïndexeerd. Door inflatie is hun koopkracht bijna gehalveerd. En dat terwijl het pensioenfonds volgens hen schatrijk is. “Ik heb er maar één woord voor en dat is schandalig”, vertelt Gerard Elsinghorst, organisator van het protest.

Ondanks het slechte weer verzamelde zich woensdagochtend een aantal voormalige werknemers van geneesmiddelenfabrikant Janssen om te demonstreren bij het kantoor aan de Graaf Engelbertlaan. “Wij staan hier namens 4000 gepensioneerden en oud-collega’s die bij Janssen hebben gewerkt, dus de groep belanghebbenden is erg groot”, vertelt Elsinghorst. Hij vindt het jammer dat er niet meer mensen zijn gekomen, maar begrijpt wel dat men er tegenop ziet. Zelf staat hij er ook niet omdat hij het leuk vindt. “We zijn boos en daarom staan wij hier.”

Koopkracht bijna gehalveerd

De demonstratie is gericht tegen het indexatiebeleid van het pensioenfonds van zijn voormalige werkgever Janssen. “Ze hebben ons in de afgelopen 17 jaar één keer een indexatie gegeven van 6 procent en toen maakten ze heel duidelijk dat dit alles is wat we moesten verwachten. In 17 jaar 6 procent. Dat vind ik schandalig”, legt Elsinghorst uit. Volgens hem is dit een van de laagste indexaties door pensioenfondsen in Nederland. “Dat betekent eigenlijk dat je elke maand hetzelfde bedrag op je rekening ziet verschijnen, terwijl alles alleen maar duurder wordt. We hebben uitgerekend dat iemand die 15 jaar met pensioen is, 47 procent aan koopkracht heeft verloren.”

Een eerlijke pensioenindexatie 

Elsinghorst heeft er geen enkel begrip voor dat er zo weinig wordt geïndexeerd. “Het pensioenfonds van Janssen is een van de rijkste fondsen van Nederland, dus ze kunnen heel makkelijk indexeren en mogen dat ook doen. Maar ze doen het gewoon niet.” Hij vindt het schandalig hoe het bedrijf met zijn oud-werknemers omgaat. “In de tijd dat wij er werkten, was het bedrijf heel goed voor ons. Niet iedereen kreeg een topsalaris, maar over het algemeen kregen we een goed loon. Maar nu we uit dienst zijn, hebben ze geen enkel oog voor ons.” Daarom demonstreert hij samen met zijn oud-collega’s voor een eerlijke pensioenindexatie. “Wij willen een indexatie met terugwerkende kracht, en als je dan kijkt hoeveel indexatie wij de afgelopen jaren hebben gemist, dan is dat 17 procent.”