Twee derde van de uitgegeven bekers is met carnaval in Breda ook weer ingeleverd.
Twee derde van de uitgegeven bekers is met carnaval in Breda ook weer ingeleverd. Foto: Tom van der Put

‘Softcupsysteem werkt’: Minder straatafval tijdens carnaval in Breda

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Het softcupsysteem blijkt met carnaval voldoende te hebben gewerkt. 76 procent van de uitgegeven bekers is ook weer ingeleverd. Hiermee voldoet het systeem maar nét aan de wettelijke vereiste van 75 procent. Toch hoopt het college van burgemeester en wethouders dat de betrokken partijen zich blijven inzetten om dit percentage te verbeteren. “Naar onze mening is elke beker op straat er één te veel.”

Uit de berekeningen van CircularPET, het bedrijf dat het systeem coördineert, blijkt dat van alle softcups die met carnaval zijn uitgegeven 76,1 procent ook weer is ingeleverd. CircularPET voert deze berekening uit op basis van het startgewicht van de vooraf ingekochte voorraad softcups minus de voorraad die de horecaondernemers na het evenement overhouden. Dit wordt vervolgens vergeleken met het gewicht van de bij de verwerker ingeleverde bekers.

Wettelijke vereisten

Het softcupsysteem voldoet hiermee aan de wettelijke vereisten. Volgens de EU-regels, die sinds dit jaar van kracht zijn, moet minimaal 75 procent van de bekers hoogwaardig worden gerecycled. “Wij waarderen de inzet van de horecaondernemers, mede gelet op de aard en complexiteit van het evenement met carnaval”, aldus het college. Toch hopen ze dat de horecaondernemers zich blijven inzetten om het systeem te verbeteren.

De komende jaren zal het minimale percentage bekers dat weer ingezameld moet worden namelijk oplopen tot 90 procent. “Het is aan de ondernemers om vervolgstappen te nemen, zodat ook bij toekomstige evenementen wordt voldaan. In de gemeente Roosendaal betrof het ingezamelde percentage recyclebare bekers 90 procent. Een bewijs dat ook met carnaval het wettelijk minimum ingezamelde percentage haalbaar is.”

Straatafval

Ook over de hoeveelheid straatafval is het college voorzichtig positief. “Tijdens carnaval 2024 zijn goede stappen gezet in vergelijking met andere jaren. Zo is er een afname van het totale gewicht van het opgeveegde en ingenomen afval van circa 30 procent ten opzichte van carnaval 2023.” Tijdens carnaval is er dit jaar 35 duizend kilo afval opgeruimd door de gemeente Breda.

Dit afval bestaat volgens het college niet alleen uit plasticbekers, maar ook uit blik, glas, confetti en papier. “De extra kosten voor de reiniging van de binnenstad na carnaval bedragen ongeveer 22.000 euro. Dit is gebaseerd op 200 manuren, 80 machine-uren en 35 uur toezicht.”