Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Eerste warme dagen van 2024 op komst: ‘Mogelijk 25 graden’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

NOORD-BRABANT - De warmste dagen van het jaar tot nu toe zijn op komst. “De hoogste temperatuur in ons land dit jaar tot dusver is 19,5 graden, maar later deze week komt de temperatuur duidelijk hoger uit. Met een zuidelijke wind wordt warme lucht vanuit Spanje aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 20 graden en meer. Lokaal kan het mogelijk zelfs 25 graden worden”, aldus meteoroloog Rico Schröder.

Woensdag start de dag regenachtig. Woensdagmiddag trekt de regen weg, maar al snel volgen enkele buien en lokaal kan het daarbij hagelen en onweren. Ook donderdag trekt een regengebied over het land, wederom gevolgd door buien met kans op hagel en onweer. De temperatuur ligt tot en met donderdag tussen 12 en 15 graden.

Eerste twintigers

Vrijdag valt nog een enkele bui, maar geregeld schijnt ook de zon. “De zuidenwind voert warme lucht aan en de temperatuur stijgt naar 17 graden in het westen tot lokaal 21 in het oosten van het land. De kans op de eerste lokale warme dag van 2024 is dan ook groot en dat is mooi op tijd. Gemiddeld komt het op 4 april voor het eerst ergens in ons land tot een warme dag met een maximumtemperatuur van tenminste 20 graden.”

Lenteachtige zaterdag

Zaterdag stroomt met een zuidelijke wind warme lucht over het land uit. Met deze wind wordt ook flink wat Saharastof meegenomen en dat kan kleurrijke zonsopkomsten en zonsondergangen opleveren. Het blijft droog en het stof komt zaterdag dan ook niet omlaag.  ”Er wordt zonkracht 3-4 verwacht. Smeer je dan ook goed in als je langer dan een uur buiten bent”, aldus Schröder.

Kans op datum-warmterecord

De temperatuur stijgt zaterdag naar 20 tot 24 graden, in het zuidoosten kan het zelfs 25 graden worden en dan is het voor het eerst dit jaar zomers warm. Het datum-warmterecord voor 6 april is in De Bilt 23,0 graden en werd gemeten in 2020. Het record over alle stations is 24,5 graden en werd ook in 2020 genoteerd in het Limburgse Arcen.

Mocht de temperatuur lokaal stijgen naar 25 graden en meer dan is sprake van een lokale zomerse dag. Gemiddeld stijgt de temperatuur pas op 3 mei ergens in het land naar 25 graden en meer. Recordvroeg is 6 april echter niet, want in 2021 werd het al op 31 maart lokaal zomers warm. In Arcen werd het toen 26,1 graden.