Afbeelding
Foto: Veilig op Weg

Leerlingen Petrus en Paulus volgen dode hoekles: ‘Voorlichting van levensbelang’

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - Leerlingen van de Petrus en Paulusschool in Breda hebben het lesprogramma ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dodehoek’ gevolgd, om kennis te maken met de gevarenzones rondom een vrachtwagen. De leerlingen kregen tips over afstand bewaren en mochten zelf ervaren hoe beperkt het zicht is vanuit de cabine.

Het programma ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dodehoek’ wordt verzorgd door Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) en is er op gericht kinderen bewust te maken over de gevaren van grote voertuigen. Instructeur en vrachtwagenchauffeur Corina Hamer van TLN gaf de kinderen handige tips mee. ‘’Blijf rechts en probeer altijd ruim achter de grote voertuigen te blijven’’, vertelde ze de leerlingen. ‘’Dat is nodig omdat vanuit de cabine niet alles te zien is achter het stuur. Houd daarom minstens drie meter afstand tot de vrachtwagen.’’

Met de training wil TLN en VVN kinderen bewust maken van de gevaren van de dode hoek. Kinderen mochten zelf ook plaatsnemen in de cabine om het beperkte zichtveld te ervaren. Spiegels en camera’s maken de dode hoeken kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting van levensbelang, vooral voor jonge verkeersdeelnemers, volgens de organisatie.

Uniek lesproject

’Veilig op Weg! Blijf uit de dodehoek’ is het grootste dode hoek lesprogramma in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo’n 1500 basisscholen bezocht.

Afbeelding