Prins Lucius promoot Hossen op de Markt.
Prins Lucius promoot Hossen op de Markt.

‘Hossen moet terug op de Grote Markt'

Cultuur carnaval

CENTRUM - Het carnaval speelt zich te weinig op straat af. Dat vindt een enthousiast groepje mannen dat zich gaat inzetten om het hossen op de Grote Markt terug te krijgen. Het moet leiden tot een volksfeest op carnavalszondag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Vanuit de BCV zijn Joris Joossen, Yves de Morree, Jaap Meeldijk, Bart Feber en Freek Haverman druk doende de actie onder de aandacht te brengen. “Stuk voor stuk mannen waarbij carnaval er met de paplepel is ingegoten”, aldus Joris Joossen, voor wie het niet de eerste actie is. Hij en Meeldijk zetten zich eerder in voor het 076bal. “Het was voor ons tijd voor een nieuwe uitdaging. Onze vaders hadden het altijd over vroeger op de Grote Markt. Daar was het te doen, daar was het feest.”

Dat feest op de markt is niet meer, constateerden ze. “Wel in kleine schaal op momenten dat er buiten bij de Sam of op het bordes een kapel staat te spelen. Op die momenten is het feest in het klein.” Dat moet met ‘Hossen op de Markt’ vaker en wat groter. “Niet de hele carnaval binnen in de kroeg maar soms ook met z'n allen buiten in de openlucht feesten.”

De vijf geven daarmee een vervolg aan het initiatief van de BCV, dat er al een aantal jaar voorzichtig mee bezig is. “Met ons clubje erbij geven we onszelf vijf jaar de tijd om ook dit initiatief een succes te maken met de geheime ambitie om over vij jaar iets heel speciaals te doen.” Ze doen dat onder meer met filmpjes op YouTube en met posts op Facebook.

Wat betreft muziek is het concept simpel, vertelt Joossen. “Enkel echte carnavalsmuziek. Apres Ski ga je niet horen. Over de inhoud van de avond valt weinig te vertellen. Verwacht er ook niet teveel van. Wij gaan zorgen voor de feest-ingrediënten, we verwachten alle Kielegatters vanaf half acht op de Grote Markt voor de aftrap van het Hossen. Het echte feest gaan de mensen zelf maken met alle gekkigheid die ze daarbij kunnen bedenken.”