Update: Smurfblauwe shirt voor Vader Abraham al weer uit de handel
Update: Smurfblauwe shirt voor Vader Abraham al weer uit de handel

Update: Smurfblauwe shirt voor Vader Abraham al weer uit de handel

Cultuur

BREDA - Het smurfblauwe shirt willen dat twee Bredase ondernemers deze woensdag lanceerden, is al weer uit de handel. De zoon van Pierre Kartner, die de rechten behartigt van zijn vader, stak er een stokje voor. "We hadden toestemming moeten vragen", vertelt Roel van Rooij.

Met het shirt wilden de twee een cadeau voor Vader Abraham financieren. Pierre Kartner, die deze woensdag 83 jaar is geworden, zat vorig jaar 50 jaar aan het vak. Dat ging destijds redelijk ongemerkt voorbij, tot verdriet van Kartner zelf, maar ook tot verdriet van de ondernemers.

Ondernemers Roel van Rooij en Freek Haverman wilden daarom de Bredase Vader Abraham eren met een eigen t-shirt. Roel: “Toen ik vorig jaar las dat hij het net als Andre´ van Duin jammer vond dat hij geen tv-gala heeft gehad dacht ik meteen, daar moeten we wat mee doen”, vertelt hij. “Hij verdient echt eer voor zijn werk. Hij heeft zoveel hits op zijn naam staan, het zou eeuwig zonde zijn als we niet bij zijn jubileum stil zouden staan.”  

“Pierre Kartner is een groot internationaal artiest waar we in Brabant en zeker Breda  ook wel wat trotser op mogen zijn”, vinden de twee. Ze wijzen op de internationale hits die de zanger en liedjesschrijver had. De Bredanaar is verantwoordelijk voor het Smurfenlied, het Kleine Cafe´ aan de Haven en Den Uyl is in den Olie, maar ool voor Clown van Ben Cramer, Manuela van Jacques Herb en Huilen is voor jou te laat  van Corry en de rekels.

Zelf is Van Rooij geen fan die elk lied in zijn platenkast heeft staan. “Maar net als ieder ander zing ik liedjes als het Kleine Café en met carnaval Uche Uche graag mee.”

Een cadeau dat bijeen gespaard wordt, leek de ondernemers een goed idee. De familie denkt daar dus anders over. Het shirt van Vader Abraham werd ontworpen door de Bredase ontwerper Stef Goedhart. "De man met bolhoed, witte baard en bril kan niemand anders zijn dan Vader Abraham. Hij heeft het wel verdiend om in het zonnetje gezet te worden.”