Drukte aan de Haven tijdens de Havenfeesten, foto ter illustratie
Drukte aan de Haven tijdens de Havenfeesten, foto ter illustratie Foto: Bureau Duizenddingen

Haven staat in de startblokken voor de tweede editie van de Havenfeesten

Door: Hanneke Marcelis Cultuur Uitgelicht

BREDA - Dit weekend is het zo ver: De tweede editie van de Bredase Havenfeesten. Toen in 2022 de Vuelta door Breda trok greep de horeca rond de Haven die kans aan om de Havenfeesten te lanceren. En die krijgen dit jaar een vervolg. Er zijn meerdere podia, pontons in de Haven en een enorm uitgebreid programma vol muziek.

Aan de Bredase Haven vindt dit weekend de tweede editie van de Havenfeesten plaats. Van vrijdag tot en met zondag is er een uitgebreid programma samengesteld door de horecagelegenheden aan de Haven. Het idee voor de Havenfeesten bestond al langer, en werd in 2022 realiteit in het weekend dat de Vuelta naar Breda kwam. Het succes van die eerste editie smaakte naar meer, en daarom pakt de horeca aan de Haven dit weekend weer groots uit. 

De drie grootste podia vind je bij de Huiskamer, Spinola en Krisje aan ‘t Dok. “Spinola is deze editie nieuw. Op initiatief van de eigenaar van Spinola worden er pontons in het water gelegd, zoals dat ook gebeurt tijdens het Breda Jazz Festival. Daarmee komt een langgekoesterde wens uit. Want we willen het water graag zoveel mogelijk betrekken tijdens de Havenfeesten. En daar past een podium op het water natuurlijk perfect bij”, vertelt René de Vos. “Krisje aan ‘t Dok is uiteraard een samenwerking tussen Krisje aan de Haven en Dok19. Verder is er nog een kleiner podium bij de Botanist, en de Silent Disco Stage.” Ook staat de locatie ‘Ergens in Breda’ op het programma. Dat is geen verrassingspodium, maar ‘gewoon’ café Ergens in Breda aan de Prinsenkade. “Dat café opende begin dit jaar de deuren. Ik ben heel blij dat zij meedoen, omdat de Havenfeesten echt voor alle horecagelegenheden aan de Haven zijn. Dus ook die aan de Prinsenkade.”

Muziek
Wie het programma van de Havenfeesten bekijkt, ziet vooral heel erg veel muziek. Zoals de Helene Fischer, Tina Turner, Elvis, André Hazes en Abba tribute. Maar ook Shantykoor de Bossche Maten, en tal van DJ’s zoals Lavanzo, H4zel en Zifiron. “Qua muziek is er echt voor ieder wat wils”, vertelt De Vos. “Met de Havenfeesten verzorgen we echt drie dagen lang feest. Vrijdag starten de Havenfeesten al om 13.00 uur, en ook op de andere dagen kun je al vroeg op de middag veel gezelligheid verwachten.” Wel zijn de Havenfeesten eerder afgelopen dan vorig jaar. Waar de muziek toen tot 01.00 uur aanbleef, is dat nu ‘maar’ tot 23.00 uur. “Het wordt dus vroeg pieken.”

Met de Havenfeesten mikt de horeca op vermaak voor het hele gezin. Zo zal er straattheater zijn op zaterdag, is er zondag een kidsclub bij Spinola en zullen er ook wateractiviteiten zijn zoals Suppen. “Het moet gezellig zijn voor jong en oud”, aldus De Vos.

Cheesecake Outdoor
Eén van de nieuwe onderdelen van de Havenfeesten is Cheesecake Outdoor. Het populaire dragevenement dat maandelijks wordt gehouden bij Holy Moly zal op zaterdag te zien zijn op de pontons bij Spinola. Thomas Theunissen van Holy Moly vertelt er enthousiast over. “Het is voor ons altijd al een wens geweest om met de show naar buiten te gaan, en dit is de ideale kans. De dragqueens van Drags of Anarchy zullen zaterdagmiddag een spectaculaire show neerzetten, en er zijn optredens van Bonnie st Claire en Vanessa van Cartier. Vanessa is de winnaar van Drag Race Holland seizoen 2.” Wat Bredanaars van de show kunnen verwachten? Vooral veel spektakel, benadrukt Thomas. “Het is hysterisch op een heel erg leuke manier.”

De Havenfeesten zijn gratis toegankelijk. Alleen voor Cheesecake outdoor moet je tickets kopen.