Een levend standbeeld, foto ter illustratie
Een levend standbeeld, foto ter illustratie Foto: Philip_Willcocks

Breda vult zich met levende standbeelden tijdens nieuw festival

Door: Hanneke Marcelis Cultuur Uitgelicht

BREDA - Op zondag 10 september 2023, tijdens Open Monumentendagen, vindt de eerste editie van het nieuwste festival van Breda plaatst: het Living Statues Festival. “Bekende Bredase verhalen, vaak refererend aan iconische monumenten zoals de Grote Kerk, worden op kunstzinnige manier kracht bijgezet door deze levende standbeelden. Een betoverende ervaring voor de hele familie én perfect passend bij het thema van Open Monumentendag van 2023: Levend Erfgoed”, laat het Ondernemersfonds trots weten.

Het Living Statues Festival Breda wordt georganiseerd door Ondernemersfonds Breda, dit jaar in samenwerking met Open Monumentendagen Breda. Niet in de laatste plaats door het perfect bijpassende thema en motto ‘als monumenten konden praten’. “Levende standbeelden kunnen dan wel niet praten, maar weten toch een verhaal te vertellen”, aldus de organisatie.

De Open Monumentendagen trekken jaarlijks zo’n 44.000 bezoekers. Het Living Statues Festival is een verlengstuk op het reeds bestaande programma en zal dus meerdere doelgroepen aanspreken. Het Ondernemersfonds Breda heeft de ambitie om het Living Statues Festival een vast plekje te geven op de jaarlijkse evenementenkalender van Breda. “Logisch, want het Living Statues Festival past perfect bij een stad als Breda. De stad is doordrenkt van geschiedenis en heeft een rijke, levende cultuur die perfect past bij het concept van levende standbeelden. Met zijn historische gebouwen, sfeervolle straatjes en statige pleinen biedt Breda een unieke ambiance die de perfecte achtergrond vormt voor dit festival”, aldus het Ondernemersfonds.

Meer dan 30 levende standbeelden
De standbeelden staan op 10 september verspreid op 13 locaties door heel de binnenstad: van de Grote Markt tot de Haagdijk en van Van Coothplein tot de Boschstraat. Aan ieder standbeeld zit een verhaal, welke gelinkt is aan de monumenten die onderdeel zijn van Open Monumentendagen. Meer dan 30 levende standbeelden uit heel de wereld komen naar Breda: Nederlandse artiesten, maar ook uit Oekraïne, Bulgarije en zelfs Israel. “Je vindt een mooie mix van iconen (zoals het Melkmeisje, de Visvrouw en de Spaanse danseres) als compleet nieuwe ervaringen als de Witchhunter, Dragonqueen en de Wooden Man.”

Het Living Statues Festival Breda heeft voor iedereen iets te bieden, op een leuke en leerzame manier. “Voor kinderen wordt een interactieve speurtocht georganiseerd, waarbij zij meteen veel leren over de achtergrondverhalen van ieder standbeeld en het monument waar deze gestationeerd staat. Ook wordt er een fotografiewedstrijd georganiseerd: alle fotografen, zowel amateurs als professionals, worden uitgedaagd om het mooiste ‘levende’ beeld van het festival te schieten. De winnaar van de fotografiewedstrijd kan een leuke, eervolle prijs verwachten. Ook is er een prijsuitreiking voor het mooiste standbeeld van Breda. Een jury gaat persoonlijk alle standbeelden langs en zal met een delegatie beoordelen welk standbeeld het mooiste van Breda is.”

Living Statues Festival
Door heel Nederland worden living statues festivals georganiseerd, door verschillende organisaties. Jaarlijks trekken deze festivals duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het evenement heeft in veel andere steden al bewezen dat het veel potentie heeft en extra bezoekers trekt. “Door het festival naar Breda te halen, zullen we een nieuwe stroom toeristen aantrekken die de stad willen ervaren en verkennen. Dit zal niet alleen de lokale economie stimuleren, maar ook de culturele diversiteit vergroten.”

Het Living Statues Festival Breda vindt plaats tussen 12:00 en 17:00 op zondag 10 september 2023 in de binnenstad van Breda.