De Bredase Cultuurnacht in 2017.
De Bredase Cultuurnacht in 2017. Foto: Stadsfotograaf Breda

Gemeente op matje geroepen: ‘Zo belangrijk is de Bredase Cultuurnacht blijkbaar niet’

Door: Olaf Knook Cultuur

BREDA - Inwoners van Breda zijn diep teleurgesteld door de annulering van de Bredase Cultuurnacht in 2024 en vragen zich af of de gemeente meer had kunnen doen om dit culturele evenement te ondersteunen. “We vinden het eeuwig zonde dat zo’n belangrijk cultureel evenement voor een tweede jaar op rij niet door kan gaan.”

Het bestuur van de Stichting Breda Cultuur heeft besloten de Cultuurnacht voor 2024 af te gelasten vanwege onzekerheid over de subsidietoekenning van de gemeente. Traditioneel wordt het culturele evenement gehouden in januari, maar de organisatie kan niet wachten tot december om te weten of er subsidie beschikbaar zal zijn. Ondanks gesprekken tussen de gemeente en de organisatie is er daarom geen zekerheid dat de Cultuurnacht volgend jaar kan plaatsvinden.

De Cultuurnacht werd in 2023 ook al geannuleerd vanwege ‘financiële onzekerheden, personele onderbezetting, naweeën van corona, inflatie en stijgende kosten’. Destijds ontstonden er zorgen over de toekomst van dit culturele evenement. De gemeente Breda had toen aangegeven in gesprek te zijn met de organisatie om het evenement op een ander moment en op een andere manier vorm te geven, maar dit is niet gelukt. Het lijkt erop dat dit ook voor het komende jaar niet is gelukt.

D66 Breda is niet tevreden met dit besluit en vraagt de gemeente om verantwoording af te leggen. In een brief vraagt de fractie of het college het met hen eens is dat het betreurenswaardig is dat de Cultuurnacht in 2024 niet doorgaat. Ze benadrukken het belang van financiële zekerheid voor de organisatie en vragen of het gemeentebestuur tijdens de gesprekken enige inspanning heeft geleverd om deze zekerheid te bieden.

Daarnaast roepen ze de gemeente op om hun inzet van 2022 te heroverwegen, waarin het gemeentebestuur zijn teleurstelling uitte over het niet doorgaan van de Cultuurnacht in 2023, en vragen ze hoe het gemeentebestuur hun eigen inspanningen beoordeelt om ervoor te zorgen dat het evenement in 2024 wel kan plaatsvinden. D66 Breda hoopt dat er een oplossing kan worden gevonden voor de Cultuurnacht in 2024.

Over Cultuurnacht Breda
De Bredase Cultuurnacht, die sinds 2009 jaarlijks plaatsvindt in januari, brengt cultuurliefhebbers en voorbijgangers in contact met kunst en cultuur in Breda. Het evenement biedt een gevarieerd programma op diverse locaties in de stad en trekt een breed publiek. Elk jaar begint het programma om 16:00 uur en gaat door tot 02:00 uur, en het is een hoogtepunt in de culturele agenda van Breda.