
Dit is het internationale programma van het Blind Walls Film Fest
Door: Hanneke Marcelis CultuurBREDA - Het Blind Walls Film Fest keert dit jaar terug op 8, 9 en 10 december in Chassé Cinema en focust zich volledig op de wereld achter muurschilderingen, street art en graffiti. Met een breed aanbod aan films, Q&A’s en masterclasses maakt het Bredase filmfestival de maatschappelijke impact van straatkunst zichtbaar en ontkracht heersende vooroordelen. Dit jaar zijn er verschillende Europese en Nederlandse premières tijdens het Film Fest.
Het programma toont dat muurschilderingen, street art en graffiti wereldwijd een belangrijke maatschappelijke impact hebben. De street art scene is zeker geen mannenwereld meer zoals veel mensen verwachten, laat de organisatie weten.
Programma
De film ‘Behind the Wall’, over de Amsterdamse street art-artieste Judith de Leeuw (JDL), wordt getoond op de zaterdag. Regisseuse Deborah Faraone Mennella volgde Judith één jaar lang tijdens haar leven in Nederland en tijdens het creatieproces ‘Love is Stronger Than Death’ in de Italiaanse stad Taranto. “Op spectaculaire wijze zie je hoe de muurschildering van 30 meter tot stand komt. Na de filmvertoning zijn zowel Judith als Deborah aanwezig voor een Q&A.”
De Tsjechische film Girl Power is een documentaire over vrouwen die hun leven wijden aan de graffiti-subcultuur die vaak gedomineerd wordt door mannen. Dit reisverslag biedt een nieuw perspectief op een fenomeen dat meestal wordt gekarakteriseerd als vandalisme. De film toont dat graffiti een manier van leven kan zijn.
Tijdens het Blind Walls Film Fest vindt de Europese première plaats van de Amerikaanse film Sticker Movie. Deze documentaire beantwoordt de vraag “Wie versiert de lantaarnpalen, straatnaamborden en brievenbussen met stickers?” en nog belangrijker... “Waarom?”. Sticker Movie is een film over stickerkunst en de cultuur erachter, en wordt vertelt door straatartiesten, fotografen, handelaren en verzamelaars.
De film Painting Dhaka gaat over een kunstproject in de sloppenwijken van Bangladesh en behandelt de vraag: Hoe corrupt is onze kijk op een corrupt land? Deze aangrijpende film neemt de kijker op verschillende manieren mee naar een van de armste gebieden ter wereld: de sloppenwijken van Dhaka in de hoofdstad van Bangladesh. Painting Dhaka wordt tijdens het Film Fest voor het eerst in Nederland vertoond, met een bijzondere festival-opening vooraf.
Op zondagmiddag is er een speciaal blok met shorts, gevuld met korte films over graffiti, street art en muurschilderingen. Dit blok bevat onder andere een korte documentaire over de kunstenaar Keith Haring en een film over een graffiticrew in Griekenland.