Afbeelding
Foto: Perry Roovers Fotografie

Dit is Ronald Dankers (52): De nieuwe prins van ‘t Kielegats Carnaval

Door: Hanneke Marcelis Cultuur Uitgelicht

BREDA - Al jarenlang is Ronald Dankers (52) een vaste kracht bij Stichting Kielegat. Hij deed zijn werk vooral achter de schermen. Maar dit seizoen treed hij van de achtergrond naar de voorgrond. Als nieuwe Prins van ‘t Kielegat zwaait hij komend jaar de scepter. “Ik vind dit een enorme eer. Het moment dat ik zaterdag mijn masker af mocht doen en dit bekend mocht maken was geweldig. Het ging echt als een soort waas voorbij.”

Prins Driekus d’n Tweejde (Ronald Dankers) is de nieuwe Prins van ‘t Kielegat. Hij is daarmee de opvolger van Prins Arie d’n Irste (Arjan Broeders). Afgelopen zaterdag werd hij gepresenteerd aan de stad. Eerste was er een interne bekendmaking in de Lutherse Kerk, en daarna volgde de presentatie op het podium op de Grote Markt. “De spanning die je dan voelt. En alle lachende gezichten die je dan ziet. Het was echt fantastisch. Ik heb echt een geweldig weekend beleefd.”

Ronald Dankers

Ronald Dankers is 52 jaar en is geboren in Tilburg. “Maar ik heb niets met Tilburg hoor”, zegt Dankers daar meteen bij. “Dat is gewoon waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis stond.” Dankers groeide op in Udenhout. Toen hij 18 jaar was, verhuisde hij naar Breda. Hij studeerde aan de International Business School en woonde onder andere een jaar in Londen en Duitsland, maar uiteindelijk koos hij voor een carrière in de horeca in Breda. Hij was bedrijfsleider van Café Janssen en ‘t Hart van Breda. Sinds 2012 werkt hij als freelancer in de werving en selectie. “Het is ongeveer tien jaar geleden dat ik werd benaderd door stichting Kielegat. Ik heb altijd liefde voor carnaval gehad, en kende vanuit mijn werk in de horeca veel mensen van de stichting. Zij vroegen me om mee te helpen bij het regelen van alles rondom de vergunningen voor de buitenbarren. Zo ben ik betrokken geraakt.”

Achtergrond

De afgelopen tien jaar heeft Ronald Dankers zich met name op de achtergrond intensief bezig gehouden met ‘t Kielegat. “Vroeger was een vergunningaanvraag een A4’tje. Nu zijn het uitgebreide documenten met hele veiligheidsplannen”, legt hij uit. Ook is Dankers betrokken bij de oprichting van Club Kielegat. “Ik vind het betrekken van de jeugd bij carnaval een heel belangrijk onderwerp. De jeugd heeft immers de toekomst. En waar je ziet dat er voor de brakskes veel georganiseerd wordt, zie je dat voor kinderen van 12 tot 18 jaar dat nog veel beter kan.” Dankers kon zijn rol bij ‘t Kielegat altijd goed combineren met zijn eigen liefde voor het vieren van carnaval. Want ondanks de vele uren die hij er vooraf in stak: Tijdens carnaval was hij zelf ‘gewoon’ in de stad te vinden met vrienden. Dat wordt komende seizoen helemaal anders. Want als nieuwe Prins van ‘t Kielegat is hij hét gezicht van carnaval in Breda.

Een eer

“Toen ik gevraagd werd als prins, heb ik er wel even over moeten nadenken”, geeft Dankers toe. “Ik weet als geen ander hoeveel erbij komt kijken. Maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een enorm grote eer. Ik heb er ontzettend veel zin in om carnaval op een totaal andere manier te gaan beleven: In het middelpunt.”

Afgelopen zaterdag kon Ronald Dankers het nieuws eindelijk bekendmaken. Dat gebeurde eerst intern bij de stichting tijdens een moment in de Lutherse kerk. “Toen ik me moest gaan omkleden naar mijn prinsenpak, voelde ik de spanning wel borrelen hoor. Het moment zelf is ook als een soort waas voorbij gegaan. De lachende gezichten. De verbazing. De enthousiaste reacties. Het was echt fantastisch.” Die middag mocht Dankers de presentatie nog eens over doen, maar nu op een volle Grote Markt. 

Als Prins Driekus d’n Tweejde liet Ronald zijn gezicht zaterdag op alle pleinen waar 11-11 werd gevierd zien. “Dat vind ik ook belangrijk. Ik wil een prins zijn voor heel de stad. Dat is ook waar ik me voor wil inzetten: Het behoud van de echte Kielegats carnavalssfeer. Dat het buitencarnaval zo enorm populair is, is fantastisch. Dat past ook bij de open en gastvriendelijke stad die Breda is. Maar tegelijkertijd moeten we zorgen dat carnaval écht carnaval blijft. Met carnavalsmuziek, met kapellen, dweilorkesten en vooral heel veel gezelligheid. Daar zetten we ons voor in. Niet alleen ik, maar heel de stichting. Dat ik als prins het gezicht mag zijn, is geweldig. Maar er zijn ruim 300 vrijwilligers die samen bouwen aan ons prachtige carnavalsfeest in ‘t Kielegat.”