Een optreden tijdens een eerdere editie van PopMonument
Een optreden tijdens een eerdere editie van PopMonument Foto: Laura Smithjes

Dit is het programma van PopMonument Breda

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Op 25 november reist PopMonument Breda langs bijzondere monumentale locaties in de stad. Het programma is divers en zit vol met muziek, kunst, spoken word en film. Op de muziek line-up staan MEROL, Goldkimono, Sophie Straat, Isbells, Elmer, Chibi Ichigo, Luka en nog veel meer. Met toevoeging van het kunst- en filmprogramma is de line-up van PopMonument volledig. 

Het programma van PopMonument is divers en biedt naast muziek ook ruimte voor film en kunst. In het randprogramma is veel ruimte voor ‘Kloecke Vrouwen’. Dappere vrouwen die van grote waarde zijn geweest. Soms met grote landelijke bekendheid, maar ook vaak onderbelicht in de geschiedenisboeken. PopMonument programmeert concerten in de mooiste historische gebouwen van Breda. Zo zie je concerten in de Grote Kerk, Waalse Kerk, Nieuwe Veste, Stadhuis, Stedelijk Museum en MEZZ. Dit jaar staan er concerten gepland van Chibi Ichigo en Sophie Straat in de bijzondere Kapel van Holland Casino. 

In de avond barst PopMonument pas echt los, maar ook in de middag zijn er al programmaonderdelen te bezoeken. Zo spelen Milo Meskens en Isbells een instore in Velvet Music. “Bezoek de MEROL’s musicalfilm Diep in de Nacht, documentaire Lekker met MEROL en de kortfilm Mooier Als je Lacht van Sophie Straat in Filmhuis Breda. Struin door de expositie Kloecke Vrouwen Breda & Goes waar de hedendaagse portretten van dappere historische vrouwen uit Breda en Goes elkaar ontmoeten. Of loop mee met de culinaire route. Tijdens deze historische tour kom je langs de mooiste en meest verrassende plekken die te maken hebben met de Royal Roots van Breda”, aldus de organisatie.

Het leven gaat niet over rozen

In Nieuwe Veste is de installatie Het leven gaat niet over rozen te zien. Inspiratie voor de installatie is het middeleeuwse boek Roman de la Rose dat in 1490 door de Bredase Nassau’s werd overschreven en geïllustreerd. Speciaal voor PopMonument gaat spoken word kunstenaar Jasja Renne op zoek naar de onderliggende betekenis van deze Middeleeuwse natte droom in 4.000 verzen. In een experimentele performance deelt ze haar bevindingen waarbij letterkunstenaar Daniel Markides op groot formaat kalligrafeert en klankkunstenaar Julian Edwardes geluiden elektronisch manipuleert. De performance is te zien om 20:30, 21:30 en 22:30 uur. De installatie is doorlopend te bezoeken. 

De kaartverkoop voor PopMonument Breda gaat hard. Na twee uitverkochte edities zal ook deze editie uitverkopen voorafgaand aan het festival. Een ticket geeft toegang tot de concerten in de monumenten, exposities en de films.