Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Wanneer en hoe laat: Dit zijn de carnavalsoptochten van Breda

Door: Hanneke Marcelis Cultuur Uitgelicht

BREDA - Carnaval staat voor de deur. En dat betekent dat er weer kleurrijke optochten door dorpen en wijken trekken. Maar waar en wanneer zijn die precies? BredaVandaag zet alle informatie over de optochten op een rij. 


Zaterdag 10 februari

Optocht Haagse Beemden (Giegeldonk)

De optocht van Giegeldonk staat op wiellekus dit jaar. De optocht start op het winkelcentrum De Donk en komt langs de Sommerweide om te eindigen bij Buurthuis Gageldonk. De deelnemers stellen om 12.00 uur op en de optocht start om 13.30 uur. Ga voor meer informatie naar www.giegeldonk.nl. 

Optocht Ginneken en Blauwe Kei (Broeketocht)

Op zaterdag 10 februari trekt de Broeketocht door ‘t Ginneken en Blauwe Kei. De optocht start om 13.10 uur bij gemeenschapshuis Erasmus. Daar is om 16.30 uur ook de prijsuitreiking. Bezoek hier de website van ‘t Lestogenblik. 

Zondag 11 februari

Optocht Prinsenbeek (Boemeldonck)

Op karnavalszondag trekt de Grote Optocht door de straten van Boemeldonck. De Grote Optocht start om 12.30 uur op de Markt. Reken vervolgens op zeker 2 uur kijk-, luister- en feestgenot voordat de laatste wagen weer terug is op de Markt. De optocht start op de Markt en volgt daarna de route Beeksestraat, Velsgoed, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk en Loopstraat (ontbinding). De route is geheel autovrij. De A- en B-wagens worden na afloop van de optocht op de Markt opgesteld. Hier kun je ze bekijken tot dinsdagochtend 11:11 uur. Lees er hier alles over.

Tekst gaat verder onder de foto


Optocht Bavel (Baviaonenland)

De tocht der tochten van de Baviaonen vindt als vanouds plaats op carnavalszondag. De optocht start om 13.11 uur. De optocht in Baviaonenland start bij de Deken dr. Dirckxweg en gaat via de Schoutenlaan, langs de molen via de Kerkstraat naar de Kloosterstraat. De prijsuitreiking start om 19.30 uur met de kinderen en aansluitend is de uitreiking voor de volwassenen.

Lees hier alles over carnaval in Bavel.

Optocht Ulvenhout (Bosuilendorp)

In het Bosuilendorp start de optocht op carnavalszondag om 14.11 uur. De route is Molenstraat, Boonakker, Slotlaan, Markdal en Dorpstraat. In Bosuilendorp wordt een publieksprijs uitgereikt, en daarvoor kan je stemmen door Bosuil en het deelnamenummer te appen of sms’en naar 061110668.

Om 17.11 uur start de prijsuitreiking bij de Pekhoeve. Bekijk het hele programma van het Bosuils carnaval hier.

Optocht Princenhage (’t Aogje)

Zoals gebruikelijk trekt op carnavalszondag onze optocht van ’t Aogje door de straten. De start van de route zal vanaf het Esserplein zijn. Dan zal de optocht zich via de Voorstraat naar de Haagsemarkt bewegen. Daar zal een defilé afgenomen worden en zullen de deelnemers enthousiast worden onthaald. Daarna trekt de optocht weg via Dreef - Doelen - Leerlooierstraat - Ambachtenlaan - Liesbosstraat om vervolgens te eindigen op de Haagsemarkt! De optocht start om 13.30 uur.

Ga naar de website voor meer informatie.

Maandag 12 februari

Grote Optocht Breda (Kielegat)

Op carnavalsmaandag 12 februari 2024 vanaf 12.11 uur, trekt de Grote optocht door de straten van ut Kielegat. Door diverse werkzaamheden kan de optocht helaas niet traditioneel starten vanaf de Haagdijk. De optocht start daarom om 12.11 uur van de Hoge brug bij het Spanjaardsgat. Wagens zullen zich opstellen op de Tramsingel en loopgroepen op de Nieuwe Prinsenkade. Nieuw in het Kielegat is onder andere de tribune die geplaatst wordt om de optocht te bekijken en de prikkelarme zone.

Download de Kielegat App voor de exacte route en alle informatie over carnaval in ut Kielegat. Of bezoek de website van ‘t Kielegat.

Lampjestocht Teteringen (Totdenringen)

De populaire Lampkesoptocht in Totdenringen vindt plaats op maandag 12 februari. De optocht vertrekt om 19.00 uur vanaf het Sikkeplein. 

Voor de jeugdoptocht moet je al eerder in Totdenringen zijn. Die vindt plaats op zaterdag 10 februari om 15.00 uur. Het hele carnavalsprogramma van Totdenringen vind je hier. 

Dinsdag 13 februari

Kinderoptocht Breda (Kielegat)

Op carnavalsdinsdag 13 februari 2024 zullen Kielegatse scholen en andere creatieve brakken van ut Kielegat in een bonte stoet door de straten van de stad trekken. De start van de Brakkensliert is 14.11 uur. De exacte route wordt momenteel nog bepaald door Stichting Kielegat. Wat wel duidelijk is, is dat de prijsuitreiking om 17.11 uur in het Chasse Theater plaatsvindt.


Mis jij optochten in dit overzicht, of zie je een foutje? Mail naar info@bredavandaag.nl en wij voegen het toe!