Jacques Rovers met zijn dochter Sanne Rovers
Jacques Rovers met zijn dochter Sanne Rovers Foto: Groenkijkers

Bijzondere rol voor Bredanaar Jacques Rovers in Groenkijkers

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Binnenkort is de documentaire Groenkijkers te zien op NPO 2. In de documentaire Groenkijkers gaat regisseur Sanne Rovers gaat op pad met haar vader, Bredanaar Jacques Rovers, die de teloorgang van de Nederlandse natuur probeert tegen te houden. 

Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen, om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd.

Sanne Rovers: “Ik zag gewoon gras, maar hij zag wel tientallen soorten. Nu ik me steeds meer zorgen maak over de staat van de natuur in Nederland, kan ik de blik van mijn vader beter op waarde schatten. Als we beter naar de natuur gaan kijken, gaan we er beter voor zorgen.”

Een persoonlijke dialoog tussen Sanne en haar vader Jacques vormt de kern van de film Groenkijkers . Zij bespreken samen liefde voor de natuur, zorgen over de stikstofcrisis, de afname van de biodiversiteit en of hoop er is voor de toekomst. Al sinds Sanne’s kindertijd vertrekt Jacques iedere dinsdagavond met de plantenwerkgroep Breda om planten te tellen en te determineren. Als districtscoördinator van Floron zet hij de wilde planten van Breda en Tilburg letterlijk op de kaart. In 2021 kreeg Jacques Rovers de Brabant Bokaal, bedoeld voor diegenen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

Campagne

Ter ondersteuning van de film is de impact campagne ‘Iedereen wordt Groenkijker’ ontwikkeld door Impact Makers, samen met SoortenNL en Docmakers. De campagne bestaat uit speciale vertoningen (inmiddels al meer dan 40 op de agenda), randprogramma’s, een social media campagne en een podcastserie. Dit programma is een co-productie van de NTR en Docmakers, met steun van AFK en CoBO en ontwikkeld met steun van NPO-fonds. Groenkijkers is op donderdag 18 april om 22:20 uur te zien bij de NTR op NPO 2.