Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Op de werkvloer bij Karien en Chantal: ‘Een goed afscheid helpt mensen verder’

Door: Hanneke Marcelis Economie

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Karien Schuurman en Chantal van Rijzewijk werken beiden bij Zuylen als Algemeen Medewerker crematorium. 

Karien Schuurman en Chantal van Rijzewijk werken beiden bij Zuylen als Algemeen Medewerker crematorium. Karien ruim twee jaar, en Chantal sinds de zomer van 2023.

Wat houdt het in om algemeen medewerker crematorium te zijn?
Karien: “Je werkt binnen verschillende onderdelen van Zuylen. Twee van die onderdelen zijn het ontvangst als gastheer/vrouw en de condoleance. Ook doen we de afspraken over de asbestemming. Dat zijn de gesprekken met nabestaanden wanneer ze enkele weken na de crematie de as van hun geliefde komen ophalen. Heel anders zijn onderdelen zoals de de diensten in de aula en als ovenist van de crematieoven. In de aula ben je verantwoordelijk voor de technische zaken tijdens de dienst zoals het licht en het geluid. En als ovenist ben je bezig met het cremeren zelf. “

Chantal: “Die onderdelen verschillen heel erg van elkaar. Het ene is heel fysiek of technisch, terwijl het ander juist met name emotioneel is. Je wordt per onderdeel heel goed ingewerkt. Daar wordt de tijd voor genomen, en dat is heel prettig.”

Hoe ben je bij dit beroep terecht gekomen? 
Chantal: “Zelf was ik op een punt in mijn leven dat ik dacht: Wat wil ik nou écht graag doen. Na het overlijden van mijn ouders 7 jaar geleden merkte ik hoe waardevol deze branche is. Ik had tijd nodig om het verlies te verwerken, maar afgelopen zomer besloot ik voor deze baan te gaan.”

Karien: “Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt en in het organiseren van meetings en evenementen. Die ervaring past heel goed binnen de verschillende werkzaamheden in deze baan. Ik heb heel bewust gekozen voor een baan bij Zuylen, omdat het zo ontzettend waardevol is. Een goed afscheid helpt mensen verder.”

Hoe is dit werk mentaal voor jullie?
Chantal: “Natuurlijk is het soms emotioneel. Iedereen die hier werkt maakt momenten mee die ontzettend aangrijpend zijn. Maar tegelijkertijd is het zulk belangrijk werk om te doen. En je krijgt er ook enorm veel waardering voor. Bovendien sta je er nooit alleen voor. Als je er behoefte aan hebt, kun je altijd met collega’s praten over wat je meemaakt.”

Op welke onderdelen werken jullie het liefste?
Karien: “Ik werk graag in de aula en ik vind de afspraken over de asbestemming ook heel waardevol om te doen. Juist omdat ik het mentale deel van het werk heel mooi vind. En tegelijkertijd omdat er veel verantwoordelijkheid bij komt kijken.”

Chantal: “Ik werk het liefste als ovenist van de crematieoven. Dat is werk wat je meer in je eigen ‘bubbel’ kan doen. Ik vind de technische kant van het cremeren interessant, maar juist ook de waarde ervan is voor mij heel groot. Je begeleidt mensen echt tot het einde, en willigt hun laatste wens in. Je draagt bij aan het mooi afronden van levens.” 

Waarom hebben jullie voor Zuylen gekozen?
Karien: “Allereerst zijn de faciliteiten van Zuylen natuurlijk prachtig. Maar daarnaast is Zuylen ook heel groot. Zo zijn er vier verschillende aula’s. Die grootte draagt bij aan de diversiteit van het werk. En die diversiteit vind ik enorm prettig.”

Chantal: “Wat ik verder heel prettig vind aan Zuylen is de sfeer. Ik werk hier natuurlijk pas een paar maanden. Het onthaal was echt warm, en de begeleiding heel goed.”

Wat voor persoon moet je zijn om dit beroep te kunnen beoefenen?
Karien: “Je moet invoelend zijn. Er werken bij Zuylen veel gevoelsmensen. Tegelijkertijd moet je ook stressbestendig zijn en je goed kunnen concentreren. Want uiteindelijk is dit werk faciliterend. Wij organiseren de uitvaarten niet, maar dragen er aan bij dat ze perfect volgens wens verlopen.”

Chantal: “Technische ervaring of horeca-ervaring zijn wel handig. Vooral technisch is basiskennis wel vereist. Verder is het echt de mens die het maakt. Uiteindelijk hebben alle collega’s die hier werken hetzelfde doel voor ogen: Samen zorgen voor een mooi en waardevol afscheid.”

Naam: Chantal van Rijzewijk (41)
Woonplaats: Tilburg
Functie: Algemeen Medewerker crematorium
Ervaring: Werkte onder andere als bloemist en als shopmanager

Naam: Karien Schuurman (49)
Woonplaats: Etten-Leur
Functie: Algemeen Medewerker crematorium
Ervaring: Werkte als fysiotherapeut, in de horeca en in de banqueting

Afbeelding
Chantal