NAC moeizaam naar puntje in Utrecht

UTRECHT – Dat het geen gemakkelijke middag zou worden, dat was wel duidelijk voor NAC-coach Robert Maaskant. Het kreeg zijn gelijk. NAC leunde – gedwongen – achterover en bleef overeind door een goed keepende Ten Rouwelaar. De 0-0 bleek het maximaal haalbare.

Het verhaal van de dag was in Utrecht uiteraard de wisseling van de wacht in de trainersstaf. Bijna de gehele trainersstaf werd afgelopen week de laan uit gestuurd, op één man na: hoofdtrainer Willem van Hanegem. En ook die liet zondag verstek gaan. De Kromme had griep, en die werd nog eens versterkt door de gebeurtenissen van de dagen ervoor, zo was de lezing. Van Hanegem mag zelfs van zijn arts de eerste vijf dagen niet op de club komen. Stress.

NAC, dat zaterdag onttroond werd door Groningen als koploper, had het lastig in Utrecht. De bezoekers stonden de hele wedstrijd onder druk. Dat de beste kansen voor Utrecht waren, was dan ook niet vreemd.

In de eerste helft was de eerste goede kans voor Caluwé namens Utrecht. Caluwé vuurde in de zestiende minuut een schot af op Ten Rouwelaar. De wederom zeer stabiel ogende doelman verrichte een knappe redding en hield zijn ploeg in de wedstrijd. Twaalf minuten later knalde Loval op goal, redde Ten Rouwelaar, en mikte Silberbaum de rebound naast.

De bezoekers leunden achterover, en speelden op de counter. Meer dan mogelijkheden leverde dat niet op. Twee hoekschoppen in het eerste kwartier die niet veel gevaar opleverden. Een van de plaagstootjes werd uitgedeeld door Kwakman, die na acht minuten niet met scherp schoot. Zwaanswijk – in zijn honderdste wedstrijd - had daarvoor kort na het eerste fluitsignaal al een kans op een voorsprong.

Het rustige spel, zeg maar afwachtend, leverde na een foutje van Reuser bijna een forse kans op voor Utrecht. Reuser veroverde de bal, wilde het spel van rechts naar links verplaatsen, maar bezorgde de bal bij Utrecht. Met een overtreding maakte hij zijn fout goed, tien meter over de middenlijn. Het kostte hem wel geel.

De beste kans kreeg NAC zes minuten voor tijd in de eerste helft. Een vrije trap van Reuser werd door Penders voor de goal gebracht. Matthew Amoah stond bijna in de goal, maar schampte de bal slechts met zijn kapsel. In de tweede helft stond NAC verder onder druk, zonder echt in gevaar te komen. Al was Cziommer er tien minuten voor tijd dichtbij. De Duitser kapte in de zestien om de bal voor zijn linker te krijgen, maar hielp zo een dot van een kans om zeep.

NAC staat nu tweede, achter Groningen, dat aanstaande zaterdag op bezoek komt en een beter doelsaldo heeft.