Nieuw NAC kan investeren in spelers

NAC

BREDA – NAC heeft zo net voor het eind van 2008 een belangrijke stap gezet. De club maakt winst en heeft straks na de ontwikkeling van het gebied rond het stadion een positief eigen vermogen. “Als we dan een klappertje op de transfermarkt maken, dan kunnen we dat investeren in de ploeg,” zegt algemeen directeur Theo Mommers.

>> Mommers: 'Ik wil verder bij NAC'

Hij trad in februari 2004 bij NAC in dienst. NAC was net gered, maar verre van gezond. Het besef dat het anders moest, kwam al snel. “In 04/05 kwamen we erachter dat je acht miljoen negatief eigen vermogen nooit kunt oplossen met de normale bedrijfsvoering”, zegt Mommers. “Toen zijn we begonnen met het Stadionkwartier.”

Dit gebied rond het stadion, ondermeer op de plaats van de trainingsvelden, is eigendom van NAC. Daar lagen kansen, dacht NAC, en dachten ook projectontwikkelaars Koos van Hofwegen en Jan Hoppen. Het plan zoals dat deze week, vier jaar later dus, gepresenteerd werd, kent onder meer een mega-supermarkt, een congrescentrum en veel kantoorruimte.

Door de streep
“Intussen hebben we geprobeerd jaarlijks winst te maken. Dat is vijf jaar gelukt. In 05/06, dat was niet zo’n fijn seizoen (NAC ontsnapte maar net aan degradatie), kwam het besef dat allerlei clubs stappen gingen maken. Wij moesten mee, realiseerden we. Als wij in begroting niet mee gingen, dan wisten we een ding zeker: dat we bij de onderste vijf van de eredivisie zouden blijven hangen. Dan is de continuïteit instabiel. Zo simpel is het. “ Dan zak je een keer door de streep. “Dan kun je voorspellen dat dat je een keer overkomt.”

Over Groningen
Er was maar één oplossing, volgens Mommers. “De begroting moest omhoog. Bij NAC moet dat door volumestijging.” Meer stoeltjes, meer sponsorunits en businessseats dus. Iets wat nu door de aanstaande verbouwing mogelijk is. “Daardoor kan de begroting naar zeventien tot twintig miljoen. Daardoor kunnen we over FC Utrecht en Vitesse heen. En ik denk dat we ook over Groningen heen kunnen”, aldus de directeur. “Als wij die slag naar zeventien miljoen maken, ben je een serieuze speler qua continuïteit in de eredivisie.”

Zeventien tot twintig miljoen. “We hebben het over het prijspeil van nu. Het kan best zijn dat de prijzen aangepast worden.” Hij denkt dan vooral aan wat sponsors moeten betalen, minder in de prijs van seizoenkaarten. “Net als we in het verleden hebben gedaan.”

Bredere selectie of betere spelers?
“We hebben dadelijk meer te besteden. Dat zou kunnen betekenen dat je meer en betere spelers zou kunnen halen. Dat zijn echter niet mijn zaken, daar is het technische apparaat voor. Ik moet zorgen dat het geld beschikbaar is.”
Hij filosofeert. “Je ziet dat de smalle selectie ons nu opbreekt. Als je een bredere selectie had, zou je dat op kunnen vangen. Dat is de keuze: kies je voor de breedte, of ga je voor een smalle maar kwalitatief betere selectie? Daar mogen de technische mensen zich over uitspreken.”

“We hebben dit jaar, net als vorig jaar, sportief succes. Dat smaakt naar meer. We hebben dat gedaan met zeer beperkte middelen, dat betekent dat we daar zeer creatief in zijn geweest. Dat beleid op technisch terrein gaan we gewoon voortzetten. Zuinig zijn en niet te gekke dingen doen.”

Klappertje
De betere vermogenspositie betekent echter wel dat NAC makkelijker een stap kan maken op technisch gebied, schetst Mommers. Want mocht NAC een pareltje op het veld hebben staan en een klapper maken op de transfermarkt... “Dan kunnen we dat terug investeren in de ploeg. Tot op heden gebruikten we dat om schuld af te lossen. Zoals bij Stam is gebeurd. Als je nu een keer een klappertje maakt, dan kun je er ook wat mee. Dat is een groot verschil. ”