NAC zet Heerenveen te kijk in historisch Avondje

BREDA – Bij rust was de voorsprong al historisch tegen Heerenveen. De Bredanaars gingen met 4-1 aan de leiding. Dat het uiteindelijk 4-2 werd, deed niks af aan een onvervalst Avondje NAC. De Bredanaars staan in elk geval zaterdag gedeeld eerste, samen met PSV.

Ondanks het ongewoon vroege aanvangstijdstip (18.45 uur) zat de sfeer er meteen goed in. Gezang van B-side naar Vakkie G, van B-Side naar vak-i, en naar de hoofdtribune. En niet even, maar de hele eerste helft, en daarna de gehele tweede.
Daar was ook inmiddels alle reden voor. NAC nam geen genoegen met 4-1 maar bleef aandringen. Daardoor bleef de wedstrijd tot de allerlaatste minuut boeiend, maar het betekende ook dat NAC kansjes weggaf. Alleen waren ze niet besteed aan de bezoekers. De 4-2, tien minuten na de thee, was een weggevertje. Csaba Fehér raakte de bal met zijn hand, waarna Pranjic vanaf elf meter niet faalde.

4-1 bij rust. En dat terwijl de laatste thuisoverwinning op Heerenveen al bijna zeven jaar geleden was en NAC de afgelopen vijf jaar slechts twee puntjes behaalde tegen de Friezen. En dan hebben we het niet eens over de 1-5 van vorig seizoen.

Zaterdagavond liep alles zoals het moest. NAC speelde fel, dwingend en zette vroeg druk op Heerenveen, dat zich daar geen raad mee wist. Lurling zette al in de eerste minuut de toon. Over links ging hij op zijn Lurlings fel door, zette back Drost voor gek, en gaf Amoah de eerste kans van de wedstrijd. Die ging nog net aan de verkeerde kant van de paal. Vijf minuten later flikte de Ghanees haast het zelfde. Dit keer was Dingsdag de schlemiel. Ook deze keer liep het goed af voor de bezoekers.

Een serie hoekschoppen van Martijn Reuser was de inleiding voor de eerste van NAC. Eerst Zwaanswijk net niet, een korte poging die mislukte en duwfout van Penders. Maar de toon was gezet. Twee minuten later weer Lurling, die wederom Drost te snel af was. Lurling bezorgde de bal bij de aanstormende Reuser. De Amsterdammer aarzelde niet en schoot hard en laag in de linkerbenedenhoek vanaf 17 meter, 1-0.

De laatste tien minuten voor rust was het echt feest voor de Bredanaars. Lurling maakte er 2-0 van in de 36e minuut. Even leek Heerenveen terug te komen, 2-1 door Dingsdag in de 41e minuut.
Een minuut later begon de Amoah-show. 3-1 na een kopbal vanaf 4 meter op aangeven van Reuser. Weer drie minuten later, ingooi van NAC. Amoah die vanaf rechts goed doorgaat en VandenBussche kansloos laat, 4-1.
De Ghanees speelt zich zo nadrukkelijk in de kijker. Zes heeft de spits er al in liggen, een ongekende luxe voor een spits van NAC na de eerste vier wedstrijden, iets dat alleen Van Hooijdonk eerder lukte. Die deed dat in 93/94.

Ook in de tweede helft kreeg NAC volop kansen, maar ontbrak het net aan dat beetje geluk om ook de vijfde te maken. Het had gewoon gekund, maar geen geelzwarte fan die het wat kon schelen. NAC weet zich in elk geval zaterdagavond (mede)koploper in de eredivsie. Reden voor een staande ovatie.