Hockeybond reikt Vrijwilligerstrofee uit aan Push

Hockey

BREDA – Karien Olde Hengel van Push ontving zaterdag 30 januari de tweede prijs van de KNHB-vrijwilligerstrofee. Ze kreeg de prijs voor haar inzet bij het Push lichamelijk gehandicapten hockey (LG-hockey).

Door Carola Fox

De prijs houdt een clinic voor de LG-spelers op Push in. Olde Hengel is zichtbaar in haar nopjes ermee. “Nu kunnen we het gehandicaptenhockey binnen Push en in de regio nog beter op de kaart zetten.”

De drijvende kracht achter het LG-hockey loopt zelf al sinds haar twaalfde rond op Push. Ook haar kinderen zijn er met veel plezier lid. Ze bestempelt zichzelf en haar familie als ‘hockeygek’. “Ik heb altijd al affiniteit gehad met de doelgroep. Heel vroeger werkte ik op een revalidatiecentrum.”

Tegenwoordig werkt ze met kinderen met gedragsstoornissen. Daar geeft ze handvaardigheid. “Net als in sport kunnen kinderen door middel van beeldend werk laten zien wie ze zijn. Ze maken iets zichtbaar van henzelf. Mijn doel is iets met deze kinderen bereiken dat haalbaar is, om zo hun eigenwaarde te vergroten. Omdat kinderen met een lichamelijke beperking vaak nogal alleen zijn en meestal individuele sporten beoefenen, wilden wij hun de mogelijkheid bieden aan hockey te doen.”

Daarom startte Olde Hengel in 1996 samen met Marco Joosse en Gudula Botermans tien proeftrainingen voor kinderen tussen 8 en 19 jaar met een lichamelijke beperking (niet rolstoelafhankelijk).

“We waren de eerste club in Nederland, die zoiets deed. We moesten alles zelf uitvinden: trainingen ontwikkelen, voorlichtingen geven bij revalidatiecentra en mytylscholen en het verkrijgen van subsidies. Na het winnen van de Fair Play Award van het ministerie van VWS (waar de provincie Noord-Brabant ons voor had opgegeven) zag de hockeybond in dat we met iets serieus bezig waren.”

Toen begon het balletje echt te rollen. Inmiddels kunnen kinderen met een lichamelijke beperking bij zo’n tien clubs in heel Nederland terecht. Iedere zaterdagochtend traint de groep van 8-19 jaar en op zondagochtend de LG-senioren. Ook worden wedstrijden tegen andere LG-teams gespeeld, en doet Push mee aan toernooien en aan alle andere activiteiten (feesten, Sinterklaas) binnen de club.

“Ieder jaar organiseert Push het LG-nieuwjaarszaalhockeytoernooi. LG-teams uit het hele land komen dat naar Teteringen om daar hun krachten te meten en veel plezier te maken. De datum voor volgend jaar staat al vast: 15 januari 2011.”

Eenvoudig is het niet om kinderen met zo’n grote diversiviteit in leeftijd en handicap samen te laten hockeyen. Karien Olde Hengel erkent dat het een behoorlijk improvisatievermogen vraagt van trainers en begeleiders. “Hun bewegingspatroon is anders. Ze bewegen zich anders in de ruimte. Aan de andere kant hebben deze kinderen over het algemeen grote sociale vaardigheden en als ze samen in 1 team spelen, heffen ze elkaars beperking op”.

Dat de LG-ers binnen Push ook buiten het hockey een hechte band hebben, blijkt wel uit het feit dat een aantal LG-senioren nu (ieder in een eigen appartement ) samenwoont op de Dr. Kuyperstraat, in een begeleid wonen project van de Stichtingen Sizoo en MEE. Vanuit Push hebben Joop de Krijger en Ad van der Wiel zich sterk gemaakt om dit te realiseren.