Afbeelding

NHTV, HBO met een sterretje

Algemeen

BRABANTPARK – Halverwege het gesprek staat Nico van Os op. Met een grote glimlach pakt de bestuurder van de NHTV het rapport Veerman over het hoger onderwijs. ‘Daarin worden wij als voorbeeld genoemd. Natuurlijk zijn we daar trots op.’ Een gesprek over de toekomst van de Bredase onderwijsinstelling.

Door Wijnand Nijs en Serge Mouthaan
Twee jaar is de NHTV nu bezig met het wetenschappelijke traject. Als eerst HBO met een rector magnificus (Prof. dr. J. Lengkeek), als eerste en enige HBO in Nederland die hoger beroepsonderwijs combineert met wetenschappelijk onderwijs.
Vandaar het sterretje in het rapport Veerman, als verwijzing naar de uitzonderingspositie.

Samenwerking
In twee studierichtingen kunnen studenten inmiddels bachelor of science worden, vrijetijdswetenschappen en sinds dit schooljaar toerisme. “Toerisme doen we samen met Wageningen”, vertelt Van Os. “Dat is ook al nieuw in onderwijsland.”

HBO en WO gaan aan de Hopmansstraat hand in hand. Die primeur in onderwijsland biedt de nodige uitdagingen aan NHTV. Zoals bij de financiering van het onderzoek dat hoort bij een wetenschappelijke studie. “Universiteiten krijgen geld van de overheid voor onderzoek, wij niet. De wetgeving is daar nog niet op afgestemd. Dus zijn wij intensief aan het lobbyen.”

Financiering
Die financiering is voor de middellange termijn van groot belang. “Dat moet zeker uitgewerkt worden. Studenten kijken ook naar wat een studie kost, zo simpel is dat. Als je die bijdrage niet krijgt, dan wordt wetenschappelijk onderzoek duur. Wat wij niet willen, en niet gaan doen, is dat het ten koste gaat van onze HBO-opleidingen.”

Het is een stokpaardje van Van Os: de kwaliteit van de opleidingen, die is van groot belang. “Onze opleidingen Hotelmanagement, Toerisme en Logistiek staat nu op de eerste plaats in het onderwijsonderzoek van Elsevier. Ik denk dat deze en andere rankings van groter belang worden in de toekomst, net als in Amerika en Engeland, waar het onderscheid tussen HBO en Universiteit niet bestaat, alleen tussen goede en minder goede opleidingen.”

Niche
Ook de universitaire status van de twee opleidingen past in het kwaliteitsstreven, stelt Van Os. “Groei van het aantal studenten is voor ons van ondergeschikt belang, één tot twee procent per jaar. Wij richten ons op onze niche.” Kwaliteit bieden in die niche, toerisme en vrijetijdswetenschappen en aanverwante zaken, is van belang sinds concurrentie in het onderwijs toenam.

“Eerst waren we de enige plaats waar je toerisme kon studeren, dan was je automatisch de beste. Nu kan het op meer plaatsen. Wij zagen een witte vlek in onderwijsland, je kon nergens wetenschappelijk iets met toerisme doen, terwijl daar vanuit de markt steeds meer vraag naar komt.”

Ook het internationale karakter speelt een rol in het universitaire avontuur. “We werken veel samen met buitenlandse universiteiten. Het werd steeds lastiger dat we niet de titel bachelor of science mochten geven, alleen bachelor, terwijl dat bij onze buitenlandse partners wel gewoon was.”

Status als universiteit
Het kan leiden tot een status als universiteit, erkent Van Os. “Daarover zijn we ook in gesprek met de provincie Noord-Brabant. Het zou voor de provincie geweldig zijn als Breda, naast Tilburg en Eindhoven de derde universiteit zou krijgen. Dat heeft positieve gevolgen voor de aantrekkelijkheid van de provincie en de werkgelegenheid.”

Van Os benadrukt dat het dan gaat om de opleidingen waar NHTV in de nichemarkt zit. “Niet de opleidingen die je overal al wetenschappelijk kunt volgen. En dus ook niet voor de opleidingen die we op kwalitatief HBO-niveau aanbieden, zoals Logistiek. Daar blijft de NHTV gewoon HBO.”

Huisvesting studenten
Overigens zijn er volgens Van Os wel wat hobbels te nemen. Bijvoorbeeld in de huisvesting van studenten. “Wij blijven intensief in gesprek met de gemeente over het belang van goede studentenhuisvesting. Meer dan tien procent van onze studenten is buitenlands, die moet je huisvesting kunnen bieden. De gemeente is zich daar ook van bewust.”

Waar de opleiding nog meer mogelijkheden ziet in de richting naar de status van universiteit? “Op de lange termijn kun je de ambities versterken met een University College, zoals de universiteit van Utrecht dat doet in Middelburg met de Roosevelt Academy. Een aparte opleiding voor een selecte groep.”

Waar de universitaire ontwikkeling naar kan leiden, blijft een vraagteken. Maar volgens Van Os is het een enorme uitdaging. In ieder geval pioniert NHTV in onderwijsland gewoon verder en met resultaat!