Foto ImiraFoto

Barons verliest topper tegen Yellow Sox

Basketbal

PRINCENHAGE - De topper tegen Yellow Sox is voor Glaslijn/Barons niet positief afgelopen. Zonder drie speelsters uit de selectie moest het gewoon de meerdere erkennen in de Bakelse bezoeksters. Het werd 53-63.

Vooral in de eerste periode waren de bezoeksters beter. Yellow Sox opende sterk, was gretig, agressief en schoot alles vanaf de ‘halve’ afstand raak. Barons kon tot 4-3 aansluiten maar daarna sprintte Yellow Sox weg. Met onder meer twee driepunters sloot de medekoploper het eerste kwart af bij 8-23.

Net als vorige week tegen Vlissingen stond Barons voor de opgave om drie kwarten lang te vechten. Dat deed de ploeg prima. Er werd geen kwart meer verloren en dat was knap, omdat ook Yellow Sox goed bleef scoren. Zo leek de wedstrijd bij 16-33 in het tweede kwart al vroegtijdig beslist. Met diezelfde vechtlust verschafte Barons zich bij rust (27-39) toch nog een hoopgevende uitgangspositie.

De speelsters voerden de opdrachten goed uit zoals het beperken van de foutenlast. Coach Martin Gommers speelde slechts met zijn zeven selectiespeelsters, hoewel er vanuit het tweede team twee speelsters op de bank zaten om in te springen indien nodig. De beide centers Liedewei Ratgers en Joyce van Rijckevorsel moesten zelfs de volle veertig minuten aan de bak. Niet ideaal natuurlijk.

"Het grote manco zat net als een week eerder in de partij in Vlissingen in het schotpercentage. Wederom kwam dat niet boven de 30 procent uit hetgeen zo’n tien procent onder het gemiddelde lag", zo stelde coach Martin Gommers. Met veertig procent succesvolle doelpogingen zou Barons de wedstrijd gewonnen hebben, zo bleek uit het cijferwerk na afloop. En wederom moest de Bredase productie teveel van één speelster komen: Sanne van Dongen.

Maar het zou Barons worst wezen hoe het de wedstrijd zou winnen, dus als het met al deze beperkingen moest, dan zo maar. Er werd zelfs op ingespeeld in diverse aanvalsopties. Maar Yellow Sox liet zich niet van de wijs brengen en scoorde ook in de tweede helft voldoende om niet echt in de problemen te komen. In het derde kwart wankelden de gasten even bij 33-41 en bij 39-47, hetgeen te danken was aan enkele lekkere schoten van Liesbeth van Rhijn-van Vuuren.

Maar direct in het laatste kwart werd het 40-56. Wie dacht dat Barons zou opgeven, kent coach Martin Gommers en zijn ploeg nog niet. Er werd een fullcourt man-to-man tegenaan gegooid en net als een week eerder tegen Vlissingen bracht die ook weer even succes. Voornamelijk via de vrije worplijn waar Barons goed presteerde werd het 49-61 in de zevende minuut. De wedstrijd kon nog kantelen, maar ook die laatste aanval sloeg Yellow Sox vakkundig af met enkele doeltreffende acties: 49-66. Dat Barons de wedstrijd met een 10-3 run afsloot was te danken aan twee driepunters van Asha Gommers en een score vanaf eigen helft in de slotseconde door Liesbeth van Rhijn-van Vuuren. Barons moet de Kerst gaan vieren met een derde plaats op de ranglijst met twee punten achterstand op de koplopers Yellow Sox en Kimbria.

Glaslijn/Barons ds1-Yellow Sox ds1 59-69 (8-23, 27-39, 40-50)
Scores Barons: Sanne van Dongen 18, Joyce van Rijkevorsel 14, Asha Gommers 11, Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 9, Liedewei Ratgers 4, Leontien Evers 3, Anouk Goverde 0.