Kloostercomplex Nieuwstraat vanaf Nieuwe Mark. De vlaggen van Schul wapperen ten teken dat de verbouwing begint. foto Wijnand Nijs
Kloostercomplex Nieuwstraat vanaf Nieuwe Mark. De vlaggen van Schul wapperen ten teken dat de verbouwing begint. foto Wijnand Nijs

Begin herstel klooster na 'unieke' steun restauratiefonds

Economie

CENTRUM - Binnen anderhalve week worden de eerste restauratiewerkzaamheden zichtbaar in en bij het klooster aan de Nieuwstraat. Het werk kan starten doordat het Nationaal Restauratiefonds (NRF) dit voorfinanciert. In twee fases komt op die manier 3,1 miljoen euro beschikbaar. Deze stap maakte ook de verkoop van WSG aan de VOF Designhotel mogelijk.

Daarmee is de eerste trap van de raket op weg naar een vijfsterrenhotel Drie Heeren en en Non op deze locatie gelanceerd, zoals makelaar Richard Schul dat typeerde tijdens de officiële presentatie woensdagmiddag.

Dat het fonds deze uitzonderlijke stap heeft gezet, heeft te maken met de staat van het pand. "Ik ben zelf kort voor de zomer bij uitzondering voor de tweede keer bij het pand gaan kijken", vertelt Harry Kers van het fonds. "Toen was helder dat er nu iets moest gebeuren. Anders zou de staat van het pand zodanig worden dat het niet meer rendabel zou zijn voor welk initiatief dan ook en zouden de panden verloren raken.”

Het werk aan de vijf monumentale panden kan beginnen op basis van de restauratievergunning. Gelijktijdig kan de gemeente de omgevingsvergunning beoordelen, nu de handtekeningen gezet zijn. “We gaan de zwamvorming aanpakken en mallen maken van ornamenten in Bruheeze, zodat die behouden kunnen blijven”, aldus Schul. Dat gebeurt binnen nu en twee weken.

Dat het NRF de restauratie voorfinanciert, geeft aan dat nog wel een en ander op zijn plek moet vallen. Zo staat er nog een verzoek om een lening van zeven miljoen euro uit bij de provincie, geld dat moet komen uit de Essentgelden. In oktober moet daarover een beslissing genomen worden.

De rol van de gemeente is hierbij belangrijk, stellen de aanwezigen. “Wij nemen een actieve positie in”, aldus wethouder Selcuk Akinci. “Dat is geen automatisme, het geeft aan dat de gemeente de waarde van dit monumentale complex ziet.”

Die actieve positie houdt in dat de gemeente ook richting provincie aangeeft dat het om een voor de stad belangrijk complex gaat. Breda zette het voormalige klooster op de eerste plaats bij de provincie, daarmee de weg vrijmakend voor ook een provinciale subsidie.

Een ander belang van de gemeente, is dat door het plan van Schul te steunen een halt wordt toegeroepen aan de al jarenlang gaande verloedering in dit deel van de binnenstad. “De komst van het hotel is van hele grote waarde”, aldus wethouder Alfred Arbouw. “Voor dit deel van de binnenstad, maar ook in relatie tot Via Breda en ook Brabant Culturele Hoofdstad.”

Doordat in het complex ook drie woningen worden gerealiseerd, geeft ook het rijk een subsidie.