Maandag 4 april in het Markdal.
Maandag 4 april in het Markdal. Guido van der Kroef

Markdal wil wandelaars, fietsers en ruiters scheiden

Algemeen

BREDA – Fietsers, wandelaars, ruiters en mountainbikers komen elkaar op drukke zomerse dagen allemaal tegen waardoor er spanningen tussen de verschillende groepen ontstaan, dat zegt de Vereniging Markdal duurzaam en vitaal in haar verkeersvisie. Deze werd maandagavond gepresenteerd in het Gemeenschapshuis Vianden.

In het beekdal wordt een toename van recreatieve druk verwacht waar de vereniging zich op wil voorbereiden. Om deze reden wil de organisatie waar nodig het bestaande fietspad verbreden en verbeteren, wandelaars attenderen op het vrij liggende wandelpad en aparte routes maken voor ruiters en mountainbikers.

Er zijn ook verschillende knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid die volgens de organisatie om maatregelen vragen. Zo wordt er een toename van het verkeer verwacht op de Bouvignelaan en Galderseweg. Door de vele reeën die oversteken is het noodzakelijk om een snelheidsbeperking in te voeren of de handhaving van de snelheid beter te beïnvloeden.

Volgens de vereniging is de verbinding tussen de fietstunnel en het vervolg van het fietspad op de Daesdonckseweg erg onveilig. De onoverzichtelijke bochten en bomen vormen de knelpunten. De vereniging vindt dat het verkeer zich moet aanpassen aan de natuurlijke omgeving en het dus geen oplossing is om de bomen weg te halen. Een vrijliggend fietspad achter de bomen is een betere optie volgens het plan.

Op gebied van geluidshinder is de A58 de grootste storende factor in het Markdal. De vereniging wil dan ook een snelheidsbeperking van knooppunt Galder tot knooppunt Sint Annabosch. Dit zou zorgen voor minder geluidsoverlast, minder fijnstof, minder onderhoud aan de weg, betere doorstroming en beter voor het zicht zijn. Voor het waterverkeer zijn het liefst alleen fluiterboten, kanoërs en roeiboten gewenst.

De visie dient als leidraad bij de komende uitvoeringsprogramma’s voor de Vereniging Markdal duurzaam en vitaal. De realisatie vindt plaats met onder andere het Waterschap en de Provincie.