Sander Jansen en Iris Jacobs
Sander Jansen en Iris Jacobs

Afgestudeerde Bredanaars helpen bom-slachtoffers in Vietnam

Algemeen

BREDA - Iris Jacobs en Sander Jansen kwamen tijdens een vakantie in Laos erachter dat er nog steeds bommen en landmijnen uit de Vietnam-oorlog ontploffen. De twee Bredanaars komen in actie en gaan in maart 2015 naar de Vietnamese provincie Phu Yen om de lokale bevolking te helpen.

Jacobs en Jansen houden heel erg van reizen, daarom gingen ze backpacken in Azië, vertelt Jansen: “We wilde de cultuur beter leren kennen, tijdens onze reis kwamen we in het museum in Laos terecht en hoorde dat er 40 jaar na de oorlog bommen nog steeds ontploften.” Daar schrokken ze heel erg van. “Het balletje ging rollen.”

De keuze om in Vietnam te helpen en niet in Nederland is voor Jansen duidelijk: in Nederland zijn al genoeg projecten om de problemen hier op te lossen. “Wij willen in Vietnam meerwaarde leveren omdat het niveau daar lager ligt, we willen zeker niet onze ‘westerse-methode’ opdringen maar juist een toevoeging zijn op hun werk.” De reis naar Vietnam in maart ziet Jansen absoluut niet als vakantie. “Dit is totaal geen snoeperij, vanuit ons beroep en kennis kunnen we juist iets betekenen voor de lokale bevolking.”

Beiden zijn afgestudeerd in Breda: Jacobs in Fysiotherapie op Avans en Jansen heeft zijn bachelor in Media and Entertainment Management op NHTV. Jacobs gaat aan de slag in een revalidatieziekenhuis met als doel het verbeteren van de zorg en Jansen gaat een documentaire maken om te laten zien dat beenprotheses je niet minderwaardiger maken. De documentaire krijgt de naam: Vietnam: Leven met een beenamputatie.

Momenteel probeert Jansen het voor elkaar te krijgen om de documentaire uitgezonden te krijgen op televisie, zowel in Vietnam als Nederland. Ter plekke wil Jansen zijn mensen benaderen: “Ik wil de eerste maand observeren: wie heeft hier een goed en bijzonder verhaal?” Voor zijn documentaire bestaat de kans dat hij naar gevaarlijke plekken moet, maar bang is Jansen zeker niet: “Het dorpje waar we zitten is veilig, de stichtingen ondersteunen ons, ik zou ook nooit zonder professionals naar een mijnengebied gaan.”

Het plan is in begin 2014 opgezet. De hulp komt van twee kanten, van Stichting De Benen Nemen en het Medisch Comité Nederland-Vietnam. Het Medisch Comité helpt de twee Bredanaren vooral met het lokale transport, de tolk en het contract met de revalidatiearts. Stichting de Benen Nemen steunt Jacobs en Jansen een stukje financieel en delen hun kennis.