Afbeelding
Uitvindfabriek

Tachtig procent kans op een uitvindfabriek in Breda

Algemeen

BREDA - Het moet een plek worden waar kinderen uit de regio West-Brabant kunnen uitvinden welke talenten ze bezitten: de uitvindfabriek. De kans dat hij naar Breda komt is met 80 procent vrij groot, meent Chris Voets. Hij voert het project namens initiatiefnemer Tune Techniek uit.

Het concept is vergelijkbaar met de ontdekfabriek in Eindhoven waarvan Voets mede-initiatiefnemer is. Voets: “De fabriek is er om kinderen in aanraking te brengen met de 21st century skills. Dat zijn creativiteit, presenteren, ondernemen maar ook technologie. Kinderen worden eigenlijk meegezogen in een soort avontuur en gaan dan uiteindelijk zelf iets ontwerpen en bouwen.”

Waarom zo’n initiatief naar Breda moet komen? “Het voldoet aan de behoefte die ook het onderwijs heeft erkend: dat kinderen meer op de 21st century skills geleerd moeten worden. De beroepen van de toekomst zijn niet de beroepen van nu. Dus je kunt kinderen heel erg opleiden op een traditionele manier, maar het wordt ingezien dat het ook belangrijk is om kinderen juist andere skills mee te geven. In Breda vond men het ook belangrijk dat zoiets daar terecht komt. Met name de basisscholen, zo’n 870 klassen, hebben in groten getale aangegeven dat ze echt komen als die uitvindfabriek er komt.”

Daarnaast blijkt volgens Voets uit verkenningen dat met name de technische sectoren in West-Brabant veel meer aanwezig zijn dan altijd wordt gezegd. “En dat enorm veel bedrijven roepen om technisch geschoold personeel. Dus daar moet je jong mee beginnen om kinderen een beetje te laten ontdekken of dat iets voor hun is. Zodat ook de regionale economie in West-Brabant uiteindelijk gebaat is bij heel veel kinderen die voor de techniekrichting kiezen.”

Talent ontdekken
Toch richt de fabriek zich niet alleen op techniek. “Het is een mix. We trekken het breder. Het is vooral creativiteit, ondernemerschap, technologie, innovatie en ontwerpen. Het is vooral kinderen hun talenten laten ontdekken.”

Voets koos voor Breda omdat de stad volgens hem een centrumfunctie heeft. Daarnaast opereert de gemeente proactief, zegt hij. “De gemeente heeft van meet af aan gezegd: we willen dit heel graag en gaat 2 ton beschikbaar stellen.”

De locatie moet De Faam worden. “We zijn nog wel op zoek naar sponsoren. Op 12 mei hebben we een sneak preview. We nodigen allerlei partijen uit die dan een presentatie krijgen. Met behulp van virtual reality krijg je een soort tour door de fabriek. En kinderen laten we al wat workshops doen om te laten zien wat de bedoeling is. We hopen dan nog meer draagvlak te krijgen waardoor er meer sponsoren komen en dan zou ons plan zijn om in oktober ergens echt live te gaan met elke dag kinderen erin.”