Afbeelding
Guido van der Kroef/iizzoo

Spookhuis Valkenberg

Blog

BLOG - Nog een paar dagen en Breda Winterland is voorbij. Talloze kraampjes bezetten nu nog het pad door het Valkenberg dat de verbinding tussen de Willemstraat en het stadscentrum vormt.

Vooral in de donkere uren maken de verlichte eettentjes en kleine kermisattracties het aangenaam om door het park te lopen. Normaal wordt het doorgaande pad alleen verlicht door straatlantaarns. Meteen langs het pad wacht aan beide zijden een beklemmende duisternis. Dat maakt het niet echt gezellig om in het donker door het park te lopen, want als voetganger heb je geen idee wat er in het parkduister om je heen allemaal op je loert. Spookhuis Valkenberg. Het contrast met de vrolijke avondactiviteit van Winterland kan niet groter zijn.

Donkere stadsdelen met een onoverzichtelijk karakter roepen snel een gevoel van onveiligheid op. Voor de stadsbezoeker die na zonsondergang van station naar centrum loopt voelt dat parkstuk niet alleen onbehaaglijk, maar ook weinig gastvrij aan. Nu het station klaar is en de Willemstraat een mooie corridor naar de stad is geworden, is dat een spijtig gegeven.

Meer licht is leuker
Voor de hand ligt om de verlichting van het stadspark uit te breiden. Het geheel verlichten van het park is onwenselijk voor de aanwezige dieren die daardoor uit hun bioritme kunnen raken, werpen natuurkenners tegen. Maar wie na tienen een keer alleen door het park wandelt, zal daar geen grote boodschap aan hebben.

In Breda is kennis van belichting en elektronica in overvloed aanwezig. Het probleem van het donkere park moet dus energiezuinig, creatief en effectief kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld een bescheiden verlichting tot op enkele meters naast het pad kan het veiligheidsgevoel verbeteren. Lichtfabrikanten verdiepen zich tegenwoordig in het ontwerpen van verlichting die dieren zo min mogelijk stoort in hun nachtrust. Niet dat daarmee alle problemen over zijn, want de ene diersoort is voor een ander deel van het lichtspectrum gevoelig dan de andere.

Beestenboel
Het is natuurlijk niet wenselijk, dat dierenongemak. Maar met de hulp van stadsbiologen vast binnen de perken te houden. Even terzijde: de kippen in het park zijn inmiddels al weken blootgesteld aan het winterland-licht. Ze leggen inmiddels poffertjeseieren. En sommigen fluisteren dat in de avond de konijnen stiekem een rondje in het reuzenrad maken. Angst voor boeven in het donker hebben ze trouwens niet. Ze laten hun mobieltjes en portemonnee thuis. Dat hebben ze beter bekeuteld dan wij.

Guido van der Kroef