Afbeelding

Na 50 jaar zit er nog steeds muziek in De Droelen

Algemeen carnaval

BREDA - Het begon allemaal op een verjaardagsfeestje in de Belcrum. Daar zat een aantal mensen die besloten mee te doen aan de carnavalsoptocht in Breda. Al snel groeide de groep en moest er een naam komen. John Ossenblok vertelt dat zijn moeder als hij ondeugend was ‘lelijke droel’ tegen hem zei en zo werden De Droelen geboren.

Carnaval
De Droelen begonnen als deelnemers aan de optocht. “We wonnen meteen de eerste prijs”, vertellen John Ossenblok, Sjak Vissers en Jos Bul, die terugblikken op het gezelschap. “We hebben daarna nog een paar keer meegedaan, maar zagen in die optochten ook allerlei blaaskapellen, zoals de Blaospoepers en de Maurikken. Dat vonden wij toch ook wel heel leuk.”

Vandaar kwam er muziek in de Droelen. “Wij op een avond naar de Cordial, waar instrumenten te koop werden aangeboden. Maar twee man konden al spelen. We zijn met muziek in spijkerschrift begonnen!”  Les kregen ze van Jan van de Kleyn, van de Blaospoepers en later van Bert van Gageldonk en Janus van Dijk.

Hofkapel
John: “Ik ben muziek gaan schrijven, nam van alles op van radio en tv. Ik ben volledig autodidact. Het ging allemaal goed vooruit, we werden regelmatig ingehuurd en kregen daar in die tijd goed voor betaald. Dat ging allemaal naar de clubkas. Zo hebben we de beroemde Ernst Mosch naar Breda gehaald. Toen zaten er 2.600 man in Het Turfschip! In 1980 wonnen we de prijs voor het beste carnavalslied en het jaar daarna werden we hofkapel. Dat zijn we 25 jaar geweest, we hebben tien Prinsen gediend.”

“Ik schreef in die tijd allemaal potpourri’s, die duurden wel 45 minuten. We studeerden alles in, zodat we op de Elfde van de Elfde alles uit ons hoofd konden spelen. Veel leuker, want dan kan je vrij rondkijken en meer contact maken. In de loop van het seizoen werd die potpourri steeds korter! In de gloriedagen waren er 114 kapellen, nu zijn het er nog 14. De DJ’s hebben het helaas gewonnen... “

Hechte club
De Droelen besloten dan ook een andere weg in te slaan, maar wel samen muziek te blijven maken. Met ander repertoire met Duitse-, Tsjechische- en amusementsmuziek. De hechte club maakt nog elk jaar elk jaar met de aanhang een mooie reis naar Duitsland. Er zijn nog tien actieve muzikanten, maar ook de oud-Droelen voelen zich nog steeds sterk verbonden.

De Droelen vieren zondag het gouden jubileum vanaf 14.30 uur in café-zaal ’t Veehandelshuis aan de Groenstraat 80 in Prinsenbeek. De kapellen  D’Ruit uit Prinsenbeek en Sjubokz uit Etten Leur komen ook spelen. Er is een reünie voor oud-Droelen en ook verschillende Prinsen en hun gevolg worden verwacht. Iedereen is welkom