Afbeelding
Loens Media

Open brief Guido Weijers aan minister van klimaat: 'Planeet betaalt prijs voor welvaart'

Opinie

BREDA - Cabaretier Guido Weijers uit Breda maakt zich grote zorgen om de aarde en hoe we daar mee omgaan. In een open brief aan minister Wiebes vraagt hij daar aandacht voor. "De voordelige bijtellingsregeling voor elektrische auto’s wordt afgeschaft, terwijl op vervuilende kerosine geen btw zit. En zo wordt bijna zonder uitzondering voorrang gegeven aan de zaken die euro’s opleveren."

Beste minister Wiebes,

2018 is net begonnen. Nu iedereen me ‘het beste’ wenst voor het nieuwe jaar, stel ik mezelf de vraag: wat is het beste dat ik me kan wensen? Zo kom ik uit bij u!

Bitcoins of bomen?
Erg hoopvol ben ik vanwege uw benoeming tot minister van Economische Zaken en Klimaat. Minister van zowel bitcoins als bomen. Minister van zowel ‘geld stinkt niet’ als ‘frisse lucht’. Op het eerste gezicht lijkt dat een gespleten departement. Een groeiende economie zorgt voor een betere welvaart, maar helaas betaalt onze planeet daar een extreem dure prijs voor.

In deze wereld draait alles om dollars, euro’s en bitcoins. Bitcoins zijn natuurlijk maar virtueel geld. Maar geldt voor euro’s en dollars niet hetzelfde? Dat zijn ook maar briefjes met een getal erop gestempeld. Niet eens gedekt door goud. En aan goud hebben we ook ooit zelf een prijskaartje gehangen. Eigenlijk is het economische systeem dus één grote zelfbedachte illusie. De enige zekerheid die we hebben, is onze planeet. Die is realiteit. Daarom vraag ik me af, beste minister Wiebes: waarom houden we de illusie in stand, ten koste van de realiteit?

Gelukkig hebben we de aarde nog
Politici kunnen een samenleving niet maken, maar wel in de goede richting duwen. Heel simpel door te stimuleren wat ze wel willen en te ontmoedigen wat ze niet willen. Maar in de praktijk zie ik het tegenovergestelde. Een vette hamburger is goedkoper dan een gezonde salade. De btw op groente en fruit gaat omhoog. De voordelige bijtellingsregeling voor elektrische auto’s wordt afgeschaft, terwijl op vervuilende kerosine geen btw zit. En zo wordt bijna zonder uitzondering voorrang gegeven aan de zaken die euro’s opleveren.

Alles op de aarde is te vermarkten, behalve de aarde zelf. Als het economische systeem ooit klapt, dan hebben we gelukkig nog de aarde met al haar natuurlijke bronnen om van te leven. Dan groeien er nog bananen, stroomt er nog water en voorzien bomen ons van zuurstof. Maar als de aarde straks kaal en leeggeplukt is, dan gaan pinpasjes ons niet redden. Dan zijn niet goud of olie, maar lucht en bomen van onschatbare waarde. Waarom zijn we daar dan niet zuiniger op? Al is het maar uit economisch belang.

Tijd voor koffie?
Het verbaast me dat ik dit, als cabaretier, makkelijk kan verzinnen, maar ook zie dat er in Den Haag weinig gehandeld wordt. Ben ik nou zo gek? Of wordt het tijd dat we grappenmakers serieus gaan nemen en gaan lachen om de mensen in Den Haag?

Minister Wiebes, u kunt geschiedenis schrijven! U bevindt zich in de uitzonderlijke positie dat u als minister van Economische Zaken ook Klimaat in uw portefeuille heeft. En daar ligt een directe mogelijkheid om echt het verschil te maken voor een betere wereld. Niet voor uzelf, maar in het belang van uw kinderen en kleinkinderen. Niet voor nu, maar voor de toekomst.

Natuurlijk hoeft u het niet allemaal zelf te bedenken. Ik heb veel ideeën waarover ik graag met u zou willen sparren. Als minister van Klimaat hoeft u niet in conclaaf met de minister van Economische Zaken, want dat bent u zelf. Dat bespaart u een hoop tijd. Hierbij dan ook de uitnodiging om binnenkort eens een kop koffie te drinken. Graag hoor ik van u!

Met vriendelijk plezier,

Guido Weijers