Wethouder Bos (links) en De Bondt openen samen het zonnepark.
Wethouder Bos (links) en De Bondt openen samen het zonnepark. Foto: Guus Arnouts

Zonnecentrale Princenstroom geopend: 'Een burgerinitiatief van de bovenste plank'

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - Eindelijk kan er stroom worden opgewekt. Na een procedure van bijna twee jaar opende wethouder Greetje Bos vrijdagmiddag samen met initiatiefneemster Jos de Bondt de 810 zonnepanelen op de daken van winkelpanden in de Woonboulevard Breda. 

In totaal zijn de zonnepanelen goed voor zo'n 200.000 kilowattuur aan groene stroom. En dat leverde vooral blije en verheugde gezichten op bij de nieuwe eigenaars van de zonnepanelen. Want de aanloop naar het zonnepark, mede gesteund door energiecoƶperatie BRES, op de winkelpanden van de woonboulevard was niet vlekkeloos. "Het was geen soepel proces", vertelt De Bondt. "Er moest met verschillende eigenaren worden overlegd en ook was er enige tijd onzekerheid over de ligging van de panelen." Voor haar begon het als een klein ideetje toen ze op een groot kantoor werkte. "Waarom doen we hier niets met zonne-energie? Dat ging niet en toen ben ik verder gaan denken: misschien is het iets voor in de buurt?" En zo ging het balletje rollen. 

Eigenaren
EĆ©n van die eigenaren is Paul Spierings die in de Heilaar woont. "Ik heb zelf zeven zonnepanelen gekocht op Princenstroom. Afhankelijk van de grootte van het huis kon de koper de zonnepanelen aanschaffen. Ik had me eerder aangesloten bij het initiatief bij het Westerpark, maar later is dat samengegaan met dit project." De binding onderling bij de kopers is groot. De verkoop is dan ook via een zogenoemde postcoderoos gegaan, waarbij meerdere postcodes een deel van het zonnepark konden kopen.

Duurzaamheid
Zo ook Pieter Koenraads die zelf geen zonnepanelen bij Princenstroom heeft, maar wel als energiecoach betrokken is bij BRES. "Ik heb al zonnepanelen op m'n huis liggen", merkt hij op, Maar als energiecoach is Koenraads nauw betrokken geweest bij het koopproces van gebruiker en stroomleverancier. "Ik geef bewoners door middel van keukentafelgesprekken advies over hoe ze hun energiegebruik kunnen verduurzamen en gaf ik hen informatie over zonnepanelen." Want, zo vertelt hij, groene stroom is echt niet meer weg te denken uit een modern huis. "Als je ziet dat huizen al gasloos worden opgeleverd. Ook gaat de elektriciteitsprijs omlaag en de gasprijs juist omhoog. Elektriciteit is de brandstof van het heden." Over een paar jaar, als de energiesaldering is opgeheven door de overheid, kan er volgens hem mogelijk een grote accu naast Princenstroom worden gebouwd die de overtollig opgewekte stroom opslaat. "Dit soort kleine initiatieven hebben daar een steeds groter voordeel bij." 

Proost
Onder een stralende zon heften bewoners en initiatiefnemers met de wethouder het glas. Bos: "Duurzaamheid zit in het beleid van de gemeente. Als wethouder met de portefeuille energietransitie juich ik dit project alleen maar toe." Het is volgens de wethouder een mooie stap richting de toekomst. "In 2044 wil Breda een energie-neutrale stad zijn en daar werken we samen met de inwoners hard aan. Zoals Princenstroom zeker bewijst."  Tot slot kreeg De Bondt de 'Groene Parel' uitgereikt namens BRES. De Groene parel is de prijs voor het meest duurzame en groene initiatief van Breda. De Bondt ontving de prijs uit handen van Tonny van de Ven, die de parel in maart in ontvangst mocht nemen. 

Tonny van de Ven draagt haar Groene Parel over aan Jos de Bondt
Afbeelding