Op de telefoon zie je een informatiebord dat er in de werkelijkheid niet staat.
Op de telefoon zie je een informatiebord dat er in de werkelijkheid niet staat. Foto: Ankie Nederlof

Geschiedenis letterlijk tot leven met innovatieve stadstour

Cultuur

BREDA - Kijk dwars door de dichtgemetselde poort van het Begijnhof of ontdek wat er in de grafkelder van de Grote Kerk ligt. Dat klinkt onmogelijk, maar dat is het niet. Sinds deze donderdag kan iedereen de Bredase geschiedenis ontdekken met een gratis Augmented Reality stadstour app.

Om maar bij het begin te beginnen. Wat is dat eigenlijk, Augmented Reality? Augmented Realty is een techniek die het mogelijk maakt een extra laag over de werkelijkheid heen te leggen. Dat gebeurt door de speciale App op je telefoon te starten en die te richten op geselecteerde panden in Breda. Vervolgens zie je niet alleen het pand zoals het is, maar verschijnen er beeldanimaties, hoor je geluid en zie je extra info op je scherm.

Stad vol verhalen 
In de Bredase stadstour kun je de gebouwen die niet meer bestaan, tóch bekijken door de animaties. "De stad zit vol verhalen en historische gebouwen", vertelt Merel Gorter van Citymarketing Breda. "Tot nu toe zijn die nog onvoldoende benut vonden wij. Met Augmented Reality komen die verhalen weer tot leven. Het moet ervoor zorgen dat Breda weer op de kaart komt als mooie en bijzondere stad." Breda is de eerste en de enige stad van Nederland die gebruik maakt van een stadstour met Augmented Reality.

Hoe het werkt blijkt tijdens de lancering van de gratis app 'Breda AR Stadstour' voor geïnteresseerden en pers. Het hele gezelschap loopt met zijn telefoon in de hand, op zoek naar elke volgende locatie. Bij het Kasteel van Breda is iedereen druk in de weer met het plaatsen van animatie van het Kasteel. In de app loop je virtueel door het kasteel, dus alle deelnemers lopen rond, gaan door hun knieën om het kasteel te bekijken in de Augmented Reality. Daarmee krijgt de realiteit eigenlijk nog een extra laag van vermaak.

Acht locaties
In de app staan acht locaties. Zodra je op een locatie bent aangekomen zegt de app waar je de telefoon op moet richten. Bijvoorbeeld bij het Begijnhof richt je de telefoon op de dichtgemetselde poort. Op je telefoon verschijnt er een gat in de muur, waardoor je letterlijk naar binnen kunt kijken. Ondertussen wordt verteld wat je ziet. Zo komt de geschiedenis tot leven.

De makers van de app hopen erop dat kinderen en volwassenen de stadstour gaan beleven. "We hebben expres zo gemaakt, dat je er actief mee bezig moet zijn" vertelt Cees Dingler, eigenaar van Capitola en maker van de app. "Zo moet je bijvoorbeeld in de Grote Kerk opzoek gaan naar een schild. Het is de bedoeling dat je dat zelf zoekt, in plaats van dat we zeggen waar het is."