NAC heeft twee gezichten in wedstrijd tegen ADO

Door: Thijs Kroezen Sport

BREDA - Een wedstrijd kan uit twee totaal verschillende helften bestaan. Dat werd vrijdagvond duidelijk in het duel tussen NAC en ADO Den Haag. NAC was in de eerste helft nergens en verdiende in de tweede helft misschien wel meer dan één punt. Het werd uiteindelijk 1-1.

Een meer dan treurige eerste helft voor NAC. Supporters schrokken in eerste instantie van de opstelling, want daar stond de naam van Giovanni Korte in de spits. De kleinste man van het veld moest de geblesseerde Mitchell te Vrede vervangen. Dat bleek niet goed uit te pakken.

NAC wist totaal niet hoe te voetballen zonder Te Vrede in de ploeg en zonder een aanspeelpunt voorin. Doeltrappen werden ineens ballen waarvan niemand wist wat er mee te doen en de normale looplijnen waarin ineens onduidelijk.

De thuisploeg creëerde niks en ADO Den Haag had aan één geniale steekpass voldoende van Nasser El Khayati om tot scoren te komen. El Khayati stuurde Sheraldo Becker de diepte in. Melvyn Lorenzen was ondertussen weg gesprint bij de verdedigers en kon de voorzet van Becker afmaken: 0-1.

Iedereen zag bij NAC dat het in de tweede helft anders moest en ook de trainer had dat begrepen. Gervane Kastaneer werd in het veld gebracht voor Daan Klomp. Het 5-2-3-systeem werd ingeruild voor 4-3-3 met een sterke speler in de spits. Nog geen vijf minuten later was het 1-1, gescoord door de invaller.

Een verschil van dag en nacht. Dat omschrijft het contrast tussen de eerste en de tweede helft het beste. NAC was continu in balbezit, viel aan en kreeg een aantal mogelijkheden om te scoren. De inmiddels ingevallen Sullay Kaikai werd bijna de tweede gouden wissel van de avond, maar zijn schot ging net naast.

NAC moest wel zorgen dat het achterin niet werd verrast door ADO, dat een paar keer via de counter probeerde door te breken. De vier mans verdediging gaf echter weinig weg. Pascal Lundqvist liet in de tweede helft zien een versterking te zijn voor dit NAC, maar werd tien minuten voor tijd gewisseld. Leeg gestreden.

Gescoord werd er niet meer in Breda, ondanks een paar goede kansen van NAC. Nu is er de vraag: Wat als? Wat als Mitchell van der Gaag direct voor 4-3-3 had gekozen? Wat als er direct met een sterk aanspeelpunt in de basis was gestart? Niemand zal het ooit weten. Wat rest is één punt.

Breda, 25 January, 2019.(Fotografie: Peter Visser)
NAC speelde vrijdag 25 januari 1-1 gelijk tegen ADO Den Haag.