Het centrum van Breda is al eeuwen nagenoeg hetzelfde, met de kenmerkende Grote Kerk als hart.
Het centrum van Breda is al eeuwen nagenoeg hetzelfde, met de kenmerkende Grote Kerk als hart. Foto: Jorgen Janssens/Stadsfotograaf Breda

'Brand Notre-Dame signaal aan Bredanaars: preventie belangrijk'

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - De brand in de Notre-Dame in Parijs van afgelopen maandag kwam ook bij de Grote Kerk in Breda als een harde klap aan. "Iedereen schrok, ik ook", vertelt Kees Sol, voorzitter van de stichting Grote Kerk. Hij ziet de brand ook als een signaal aan de stad.

"Je ziet dat als je geld moet werven voor preventie en restauratie, dat dat moeizaam gaat. Dat was bij de Notre-Dame zo, maar dat is bij ons ook zo. En als er dan een brand is geweest, dan gaat het hard", verwijst Sol naar de honderden miljoenen die in Parijs inmiddels is toegezegd. "Het geeft aan dat de betrokkenheid bij de kerk heel groot is, dat zien wij ook."

Het is echter deels actie in het soort van 'eieren na Pasen', weet ook Sol. "Want bij een ramp als deze ben je van alles, zoals kunst, voor altijd kwijt. Schilderijen zijn weg, historie is weg. Dan kun je nooit meer terug krijgen."

Vriend van de Grote Kerk
Hij grijpt de gebeurtenis daarom ook aan voor een oproep: "Ik denk dat Bredanaars het besef moeten hebben dat ze ook een rol hebben in het voorkomen van een dergelijke ramp, door bij te dragen aan de Grote Kerk. Vriend worden van de kerk is het antwoord", stelt hij.

Na de ramp in Parijs informeerde Sol meteen bij zijn medebestuursleden, over de stand van zaken in de Grote Kerk. "Bij ons is het best goed geregeld", stelt Sol. Dat stelt ook de woordvoerder van de gemeente. "De Grote Kerk heeft een sprinkler in de kap, die niet alleen voor de bescherming van mensen is maar zeker ook voor het gebouw", vertelt ze.

Daarbij haalt de woordvoerder een voorbeeld aan van een aantal jaar geleden. "Bij een blikseminslag in de kerk, is de brandmeldinstallatie doorgebrand. Om de kerk in de tussentijd te beschermen hebben tot het herstel van de installatie twee brandwachten 24 uur per dag, zeven dagen in de week rondes gemaakt in de kerk."

Menselijk handelen
De Grote Kerk verkeert haast permanent in staat van restauratie. Breda én de Grote Kerk houden zich volgens de gemeente aan de richtlijnen voor werkzaamheden aan monumenten of erfgoedinstellingen als musea. "Ook bij de werkzaamheden aan de Grote Kerk wordt hier aan voldaan. Er wordt dus ingezet op risicobeperking maar menselijk handelen vormt vaak de kritische factor."

Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor loodgieters die aan het werk gaan, vertelt Ad Lodewijk, voorzitter van de restauratiecommissie van de Grote Kerk. "Die mogen maar tot drie uur 's middags werken, zodat we voldoende tijd hebben om nacontrole te verrichten. En als er werkzaamheden zijn is er altijd een brandblusser bij." 

Daarnaast is een van de erfgoedadviseurs van gemeente Breda  lid van de landelijke werkgroep brandweer en erfgoed. "En worden, naar aanleiding van de First Aid to Cultural Heritage conferentie van augustus 2018, de calamiteitenplannen tegen het licht gehouden."