Meer dan 700 zonnepanelen op het dak van Zuylem.
Meer dan 700 zonnepanelen op het dak van Zuylem. Foto: Zuylen

Hergebruik warmte crematies Zuylen bespaart duizenden kuub gas

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Uitvaartcentrum Zuylen gaat jaarlijks duizenden kubieke meters aan gas besparen doordat warmte die vrijkomt tijdens de crematies gebruikt wordt voor verwarming van de gebouwen.

Daarnaast heeft het uitvaartcentrum aan de Tuinzigtlaan 734 zonnepanelen op het dak gelegd. "Hiermee gaan we jaarlijks 175.000 kilowattuur aan zonnestroom opwekken, dat is goed voor de helft van ons jaarverbruik", vertelt directeur Roel Stapper. "We gebruiken de stroom voor onze gebouwen, maar straks ook voor bezoekers die hun elektrische auto willen opladen."

De maatregelen passen bij de huidige eisen die mensen stellen aan een uitvaart. Duurzaamheid is daarbij vaak een vraag. Dat gebeurt al bij uitvaarten, waarbij gekozen wordt voor een kist van duurzaam hout, een grafsteen die een tweede leven krijgt of een rouwboeket uit eigen tuin.  

Zuylen wilde zelf ook stappen zetten. De doelen waren tweeledig: "We wilden besparen op ons energieverbruik en de CO2- uitstoot. Die plannen hadden we al jaren, maar nu hebben we ze beter uit kunnen voeren dan we eerder hadden bedacht", aldus Stapper.

Dat komt omdat het systeem samen werkt met een warmtepompinstallatie, die zowel kan verwarmen als koelen. Om het verbruik van elektra van deze installatie te compenseren, onttrekken het energie uit de zonnepanelen.

Met de warmteterugwinning kan Zuylen de twee grote gebouwen volledig verwarmen. "Tijdens een periode van drie weken is hiermee al 9000 m3 gas bespaard, dat is meer dan installateur Kropman had berekend", stelt Stapper. Op jaarbasis zou de besparing 35.000 kuub zijn. "Maar dat lijkt nu dus aanzienlijk meer te worden."

De hergebruik van de restwarmte is geen issue meer. "Ik werk nu elf jaar in de uitvaartbranche. In de eerste jaren was dat echt wel een issue, nu merk je dat de maatschappij heel anders tegen energiegebruik aankijkt."

Bezoekers en medewerkers kunnen in de toekomst in het centrum zien hoeveel kilowattuur er is opgewekt met de zonnepanelen en hoeveel gas is bespaard met de systemen. "Dat motiveert ook weer voor nieuwe bezuinigingen", verwacht de directeur. Een volgende stap is het terugbrengen van het elektriciteitsverbruik. "Voor onze koeling gebruiken we redelijk veel, daar gaan we nu naar kijken."

De investering verdient Zuylen in acht tot tien jaar terug. "Dat kan korter worden als de gasprijs stijgt."