Praktijkopleiding voor stukadoors: 'Tachtig procent vindt baan'

Advertorial

(advertorial) - Jongeren - maar ook zijinstromers en anderen - het vak van stukadoor bijbrengen. Dat had Hans van Baal voor ogen toen hij afgelopen jaar de praktijkopleiding stukadoors startte vanuit het Opleidingscentrum West-Brabant in Rijsbergen. Daarnaast is er een vestiging in Den Haag bij Traub Stuc.

Van Baal weet als ondernemer als geen ander welke eisen er gesteld worden aan vakmensen als stukadoors. Gelijktijdig zag en ziet hij dat nog veel mensen aan de kant staan van het arbeidsproces.  "Het idee voor de opleiding komt voort uit die maatschappelijke betrokkenheid", vertelt Van Baal.

Zij-instromers
Stichting Opleidingscentrum West-Brabant richt zich op het versneld opleiden van stukadoors. "De opleiding is bedoeld voor iedereen die als stukadoor aan de slag wil. Denk hierbij aan praktijkjongeren, maar ook aan bijvoorbeeld oudere zij-instromers, statushouders, werkzoekenden, kandidaten omscholing en vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie."

Voor wie is de opleiding tot stukadoor geschikt? "Voor mensen die houden van een baan met veel afwisseling. Je ontmoet veel verschillende mensen en vindt het leuk om zowel binnen als buiten te werken", vertelt de enthousiaste initiatiefnemer. "Je werkt aan verschillende projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw, nieuwbouw en renovatie. Hierdoor kom je op veel verschillende locaties, zowel in bedrijfspanden als bij particulieren thuis."

Bij afronding van de opleiding vindt een toetsing plaats – de zogeheten Proeve van Bekwaamheid – en ontvangen de leerlingen die slagen een branchegetuigschrift. "Na het volgen van de opleiding vindt tachtig procent van de leerlingen een baan", geeft Van Baal aan.

Praktijk
Tijdens de opleiding leren de leerlingen alles wat je moet kennen en kunnen om een stukadoor te worden. "Dat gebeurt in de praktijk. Je leert onder andere hoe je stukadoorswerk en ondergronden voorbereidt, raap- en afwerklagen aanbrengt, opruimwerkzaamheden uitvoert en werk oplevert", legt hij uit. "Bovendien doe je kennis op van materiaal, gereedschap en machines."

Er wordt praktijkgericht geleerd in een bedrijfsgebouw dat ingericht is met zogeheten stucboxen. Het leren gebeurt vooral door het uitvoeren van individuele en gezamenlijke praktijkopdrachten.

Belangstelling voor de opleiding of wil je meer weten? Ga naar de website van de Praktijkopleiding Stukadoors. De opleiding is een erkend leerbedrijf zijn en is tevens partner van het NOA opleidingsbedrijf afbouw. Deelnemers kunnen een certificaat behalen voor nivo 1 en kunnen vanuit daar doorstromen naar de regulieren nivo 2-opleidingen.