Afbeelding
Foto: HelpLisanVechten

Al 30.000 euro voor Bredase Lisan die lijdt aan ziekte van Lyme

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Chronische vermoeidheid, geheugenverlies en verzwakte spieren. Voor de Bredase Lisan (17) veranderde haar leven in een hel door een tekenbeet die ze tien jaar geleden opliep. In Nederland lijken de artsen geen oplossing te hebben voor de ziekte van Lyme waar Lisan aan lijdt. Daarom is haar hoop gevestigd op een dure stamceltherapie in Duitsland. En die behandeling is dichterbij dan ooit, want de crowdfundingactie die haar moeder Sandra opstartte gaat als een speer. Er werd al ruim 30.000 euro gedoneerd voor de behandeling van Lisan in Duitsland. 'Waanzinnig', noemen ze het zelf op de doneerpagina.

De Bredase Lisan is zeven jaar als ze een tekenbeet oploopt achter haar oor. De juf van haar school haalt het beestje weg, maar toch verschijnen er rode kringen achter het oor van Lisan. Daarom besluit moeder Sandra toch nog langs de huisarts te gaan. Die schreef antibiotica voor, en daarmee leek de situatie onder controle. Maar niets bleek minder waar. " In 2014 zakt Lisan plots door haar rechter been. Een dag later zakt ze door haar linker been. Een week later trillen al haar spieren. En dat was het begin van onze zoektocht en ons gevecht. De behandeling in 2009 blijkt verkeerd te zijn geweest. Een week antibiotica was te kort", schrijft Sandra op de crowdfundingpagina die ze op 25 mei voor Lisan oprichtte. 

Lisan lijdt aan een chronische versie van de ziekte van Lyme. De bacterie heeft zich in de jaren na de beet door haar lichaam verspreid. En dat gaat gepaard met veel klachten. Zo is ze chronisch vermoeid, zijn haar spieren verzwakt, heeft ze reumatische pijnen en chronische hoofdpijn. 

Onderzoeken

Lisan is ontelbaar keer onderzocht door artsen. Maar van reguliere geneeskunde tot natuurgenezers, niets helpt. "Want dat is wat ons het meest beangstigt, het blijft achteruitgaan", schrijft Sandra emotioneel. "In Nederland is er geen behandeling voor de chronische variant van Lyme. In Duitsland is de medische wereld wel een heel stuk verder met betrekking tot de behandeling van chronische Lyme. Lisan haar hoop is gevestigd op stamceltherapie." Maar dat wordt niet vergoed door de verzekering. En daarom is er geld nodig. En niet zomaar een beetje. Alleen de behandeling kost al 30.000 euro, en dat is exclusief de nazorg, de reis en het verblijf. 

Donaties

Het verhaal van Sandra en Lisan heeft bij veel mensen een gevoelige snaar geraakt. En daarom gaat de crowdfundingactie nu als een speer. Nu, ruim twee maanden nadat Sandra de pagina oprichtte, is er al ruim 30.000 euro gedoneerd. En daarmee is het geld voor de behandeling in Duitsland dus binnen. Op de Facebookpagina Help Lisan Vechten bedanken Lisan en Sandra iedereen voor alle reacties, berichtjes én natuurlijk de donaties. "Fenomenaal! Blijf alsjeblieft doneren ook al lijkt het einddoel in zicht. Naast het geld voor de behandeling maken we na en tijdens de behandeling kosten voor onder andere verblijf en vervoer. Lisan zal ook na de behandeling dure supplementen moeten gaan nemen en regelmatig voor nabehandeling/controle terug naar Duitsland gaan."

Wil jij ook een steentje bijdrage aan de behandeling van Lisan? Doneren kan hier!