Hoe wordt het.
Hoe wordt het. Foto: Gemeente Breda

Gemeente ontvangt 4,7 miljoen Europese subsidie voor natuurinclusieve kade

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Breda krijgt voor het project GreenQuays 4,7 miljoen euro Europese subsidie toegewezen. Dat is de grootste subsidie de gemeente ooit heeft ontvangen voor een project. Het doel is om een 175 meter lange natuurinclusieve kade te bouwen aan de Nieuwe Mark langs de Nieuweweg. Dit moet natuur terugbrengen in de binnenstad.

Zoals vele steden in Europa worstelt ook Breda met de niet-duurzame verstedelijking uit het verleden, de achteruitgang van stedelijke ecosystemen en een gebrek aan weerbaarheid tegen klimaatverandering. Binnen het project GreenQuays, dat nog bestaat uit zeven andere Nederlandse partnersworden innovatieve oplossingen bedacht, getest en uitgevoerd. Wanneer dit een succes blijkt, kunnen de ideeën ook in andere Europese steden worden doorgevoerd. 

Leefruimte voor flora en fauna
Water is altijd belangrijk geweest voor Breda. Een aantal jaren geleden werd door middel van de Haven de Mark teruggebracht in de stad. Er zijn gevorderde plannen om de Nieuwe Mark door te trekken en daar maakt GreenQuays onderdeel van uit. Het plan is om een natuurinclusieve kade van 175 meter te bouwen aan de Nieuwe Kade. Langs de rivier worden een aantal unieke boomvakken gemaakt. Deze moeten dienen als groeiplek voor verschillende bomen en struiken.

In de kademuur worden plekken gecreëerd die als broedruimte voor vogels dienen.In een proefopstelling zal op kleine schaal worden geëxperimenteerd met verschillende uitwerkingen van deze muur. De resultaten daarvan worden uiteindelijk in een definitieve vorm gerealiseerd in het GreenQuays project. Daarnaast hoopt de gemeente het uiteindelijk over de totale lengte langs alle kademuren van de Nieuwe Mark toe te passen.

Paul de Beer, wethouder stedelijke ontwikkeling en klimaat, vertelt in het persbericht blij te zijn met de Europese bijdrage aan het project. "GreenQuays past perfect binnen onze ambities om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn. Met de Europese subsidie kunnen we samen met onze partners oplossingen bedenken, testen en uitvoeren, die resulteren in een groene rivier die leefruimte biedt voor een rijke flora en fauna. Op die manier levert de Nieuwe Mark een nog vitalere bijdrage aan een leefbare binnenstad".

Partners
Greenquays maakt deel uit van de subsidieregeling Urban Innovative Actions, bedoeld om innovatie systemen te testen. Andere partners in het project zijn Natuurplein de Baronie, RAVON, de Technische Universiteit Delft,
Boomkwekerij Gebroeders Van den Berk BV, Wageningen University & Research, Waterschap Brabantse Delta en de Wijkraad Stadshart-Valkenberg.

Hoe wordt het.
De locatie van het project.