Bewateren tijdens de droogte
Bewateren tijdens de droogte

Grondwaterstanden nog steeds te laag: 'Gemeente moet meer maatregelen nemen'

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - Dat de hitte en het gebrek aan regen in de zomer van 2018 voor grote droogte zorgden, zag iedereen. Maar dat de droogte afgelopen zomer leek mee te vallen, wil niet zeggen dat het grondwaterniveau weer op peil is. Absoluut niet zelfs. Daarom moet de gemeente Breda actief in gesprek gaan met de waterschappen en ook zelf acties opzetten om de droogte aan te pakken. Dat stellen GroenLinks en D66 in een gezamenlijke brief aan het college van B&W.

Tijdens de zomer van 2018 was de droogte één van de belangrijkste onderwerpen voor de waterschappen. Brabantse Delta zette toen een zorgvuldige aanpak op. Er werd een droogte-overleg opgestart met relevante partners zoals natuurorganisaties en waterbedrijven. Maar in de zomer dan 2019 zag dat beeld er heel anders uit. Het droogte-overleg kwam niet terug. En dat terwijl de situatie, hoewel minder nijpend dan in 2018, ook in 2019 nog steeds problematisch is. Waterschapsfractie WaterNatuurlijk kaartte haar zorgen daarover aan bij het Dagelijks Bestuur van Brabantse Delta. Maar Hilrieke Nauta van GroenLinks en Bart Lauwen van D66 vinden dat er ook een rol is weggelegd voor de gemeente Breda. 

Maatregelen

"Vorig jaar was de droogte veel zichtbaarder dan afgelopen zomer", legt Lauwen uit. "Toen zag je de natuur sneuvelen. Dat was dit jaar minder, en daardoor krijgt het onderwerp minder aandacht. Maar je kunt niet zien wat er zich onder de grond afspeelt. En het feit is dat het grondwaterpeil nog niet op niveau is." Lauwen vindt dat de gemeente Breda daarom het Waterschap actief moet ondersteunen om de situatie op te lossen. En dat kan via verschillende maatregelen. "Je kunt als gemeente zijnde veel doen. Zo stroomt veel regenwater weg door het riool, in plaats van dat het onze grond in trekt. Op sommige plekken in Breda worden daarom walletjes aangelegd, die het water vasthouden en de tijd geven om de grond in te trekken. Dat soort wallen kunnen nog veel meer worden aangelegd."

Ook de Barones vindt Lauwen een mooi voorbeeld. "Dat is verticaal groen, dat is niet alleen mooi maar zorgt ook voor verkoeling in de stad waardoor er minder water verdampt. Ook kun je als gemeente creatief omgaan met je buitenruimte. Ga eens verder met bekijken waar er bijvoorbeeld stenen uit de straat kunnen, en waterdoorlatend materiaal kan worden geplaatst." Want dat de zomer voorbij is, wil niet zeggen dat de droogte dat ook is. "Ook in de winter kan er weinig regen vallen, waar het grondwaterpeil onder lijdt. We moeten dus actief aan de slag."