NAC won thuis met 2-1 van het Kralingse Excelsior.
NAC won thuis met 2-1 van het Kralingse Excelsior. Foto: Peter Visser
fotoalbum

Late treffer van Van Hooijdonk bezorgt NAC 2-1 zege tegen Excelsior

Door: Amber Kuijs NAC

BREDA - NAC Breda heeft gisteravond in eigen huis met 2-1 van Excelsior gewonnen. Een late treffer van Van Hooijdonk bezorgde de Bredase club de zege. NAC pakte drie punten en staat hiermee op een tweede plaats.

Luka Ilic gaat in de derde minuut direct in de aanval. Hij probeert twee man voorbij te gaan, maar wordt tegen gehouden. Na een botsing met Excelsior-speler Bruins blijven zij allebei even liggen. In de zesde minuut eindigt een corner van El Allouchi scherp voor het doel. Helaas bokst de Kralingse keeper de bal weg. Een minuut later weer de aanval van NAC weer door de defensie te komen. El Allouchi zoekt Stokkers, maar vindt een verdediger op zijn pad. Een goede voorzet van Mashart komt in de negende minuut via Luka Ilic bij Verschueren terecht, maar die schiet de bal een meter naast. Het spel ligt opnieuw even stil in de 11e minuut als Bruins een blessurebehandeling krijgt. In de 13e minuut springt El Allouchi achter een bal aan. Hij weet de bal net voor de achterlijn voor te zetten, maar Stokkers kan het kopduel niet van de keeper winnen.

In de 21e minuut lukt een hakbal van Mashart goed, de tweede van El Allouchi niet. Toch herovert de middenvelder de bal, waarna hij een vrije trap krijgt. Die komt voor het doel. Van Hooijdonk springt om hoog, maar krijgt het hoofd niet tegen de bal. Een paar minuten later krijgt NAC opnieuw een vrije trap. Ivan Ilic slingert de bal hard voor, maar keeper Damen bokst de bal weg. In de 31e minuut gaat een bal van Verschueren net langs de paal. Twee minuten later vliegt een bal van El Allouchi net over. Stokkers heeft in de 34e minuut verzorging nodig na een duel, maar hij keert gelukkig terug het veld op. Vijf minuten later vindt er een vroege wissel plaats bij Excelsior. In de 41 minuut verricht Van Hooijdonk goed werk na een lange trap en verovert de bal. Excelsior-speler Van Boekel zag dat anders en doet een poging richting het goal. Twee minuten later schiet Luka Ilic net naast het doel. Er komt een blessuretijd van drie minuten bij de eerste helft, maar daarin gebeurd niks meer. Met een tussenstand van 0-0 gaan de ploegen de rust in.

Spannend
Beide ploegen komen zonder wissels terug de tweede helft in. In de 47e minuut is er gelijk een kans voor NAC. Stokkers zet goed voor op Luka Ilic, waarna hij het in de korte hoek probeert. De keeper weet de bal tegen te houden. Tien minuten later vindt de eerste wissel bij NAC plaats. Boussaid komt er in voor Riera. Boussaid laat vervolgens gelijk van zich zien. Hij schiet de bal uit een lastige hoek op de lat. In de 59e minuut ontvangt Ivan Ilic een gele kaart, waarna hij een paar minuten later een doelpunt maakt. In de 61e minuut weet Ilic de bal via de kruising in te schieten. Excelsior-speler Vloet krijgt in de 65e minuut een gele kaart vanwege een schwalbe. In de 68e minuut komt Van der Gaag in het veld voor El Allouchi. Een minuut later moet de Bredase keeper Olij handelend optreden bij een schot. In de 71e minuut probeert Excelsior het nog een keer, maar weer weet Olij de bal tegen de houden.

Omarsson, invaller bij Excelsior, maakt in de 75e minuut de gelijkmaker. Hij tikt van dichtbij binnen. In de 77e minuut vindt de derde en laatste wissel bij NAC plaats. Filipovic komt in veld op in de plaats van Ivan Ilic. Hij ontvangt in de 79e minuut gelijk een gele kaart. Een volley van Luka Ilic vliegt in de 84e minuut bijna binnen, maar belandt op het dat van het doel. Van Hooijdonk weet in de 87e minuut de winstpakker voor NAC te maken. Boussaid legt de bal terug bij Van Hooijdonk, waarna hij met links in de korte hoek raak schiet. In de 89e minuut ontvangt Excelsior-speler Bruins een rode kaart, waarna het Kralingse team met tien man verder speelt. Er wordt zes minuten blessuretijd aan de wedstrijd toegevoegd, maar die maken niet meer uit. NAC pakt drie punten met de winst op Excelsior.

Matchwinner
Trainer Ruud Brood laat na afloop aan NAC.nl weten dat hij tevreden is. "De jongens hebben het goed gedaan. We speelden vandaag met twee spitsen, dat was een omzetting. Daardoor misten we in de eerste helft wel het middenveld." De trainer bracht in de tweede helft daar verandering in door wisselingen uit te voeren. "Je ziet de veerkracht naar de tegengoal. Othmane heeft het heel goed gedaan door te blijven kijken."

De 19-jarige Sydney van Hooijdonk werd bekroond tot matchwinnaar. Tegen NAC.nl zegt hij dat deze week niet te beseffen is. "Elke jongen droomt hier van. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld." Toch vond hij het een moeilijke wedstrijd. "Excelsior is een fysieke taaie ploeg. De blijdschap bij ons als team na de overwinning is geweldig. We zetten vandaag weer een goede stap naar waar we naartoe willen. Dat is natuurlijk die eerste plek."

Tweede plek
NAC Breda staat momenteel tweede in de Keuken Kampioen Divisie. De drie punten van gisteravond hebben daar aan bijgedragen. Afgelopen maandag won de ploeg ook al met 1-2 van Jong AZ. Even daarvoor was het knijpen voor de Bredase supporters. NAC verloor in het hoge Noorden met 2-1 van Volendam en speelde gelijk tegen Jong FC Utrecht.