Kate verdient haar geld verkleed als elf in een winkel.
Kate verdient haar geld verkleed als elf in een winkel. Foto: Screenshot trailer

Franks filmtip: 'De film doet niet toevallig denken aan de grootste kersthit aller tijden'

cultuur Uitgelicht

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: Last Christmas. Te zien in Pathé en Kinepolis.

Volgens Wikipedia zijn de kenmerken van een sprookje: "Ogenschijnlijk eenvoudige verhalen die door de eeuwen heen blijven boeien, stereotyperende personages, een bepaalde voorspelbaarheid van wat er gaat gebeuren en een impliciete moraal." Een moderne variant daarvan is de romkom, de romantische komedie, en de overtreffende trap daarvan is de kerstromkom.

De film Last Christmas doet niet toevallig denken aan de grootste kersthit aller tijden van de Engelse duo Wham! met dezelfde titel.

Last Christmas I gave you my heart
But the very next day you gave it away
This year, to save me from tears,
I'll give it to someone special

Harttransplantatie
Kate (Emilia Clarke) – eind twintig – heeft na een harttransplantatie een chaotisch leven in Londen. Ze vraagt zich af of ze met het nieuwe hart soms een ander mens is geworden. In de voor de kerst versierde stad leurt ze met haar rolkoffer van kennis naar kennis, roekeloos losgeslagen en meestal dronken. Intussen verdient ze, gestoken in een groen pakje, als kerstelf een schamele kost in een winkel, volgestouwd met kerstprullaria. Audities mislukken want zingen lukt na de ingreep niet meer en ze maakt ruzie met de mensen die haar gastvrij een bed voor één nacht aanbieden. Haar Kroatische ouders wil ze niet meer zien want haar moeder Adelia (Emma Thompson) is één grote dramatische klaagzang.

Tom (Henry Golding) is vrijwilliger bij de nachtopvang voor daklozen. Wat hij verder doet komen we niet te weten. Als Kate hem voor de deur van de kerstwinkel omhoog ziet kijken knoopt ze een praatje met hem aan. "Look up!", zegt hij en wijst op een bijzondere vogel. Dat zal hij vaker zeggen, "Look up!"

Hij laat haar een paar mooie plekjes van Londen zien, sprookjesachtig verlicht. Er volgen dialogen die toch niet klef zijn en langzaam maar zeker wint vertrouwen het van achterdocht. Als ze auditie moet doen op de schaats, leert hij haar schaatsen. In een romantisch verlicht park vertelt hij het levensverhaal van de daar aanwezige zwervers die hij kent. Als Tom langer wegblijft zoekt zij hem bij de daklozenopvang. Daar vindt ze hem niet maar Kate gaat er wel als vrijwilliger aan de slag en zamelt geld in voor de daklozen opvang door op straat te zingen. Wat er met Tom aan de hand is verklap ik hier niet. Aan het eind organiseert zij een kerstoptreden voor de daklozen en komt ze – geheel verwacht – met de moraal van het verhaal: "We zijn op de wereld om elkaar te helpen", waarna ze "Last Christmas" zingt.

Tekst gaat verder na trailer. 

Verzonnen wereld
Zoals in alle sprookjes lijkt de verzonnen wereld in niets op de echte. Het verhaal speelt zich af in december in London en het moet er dus steenkoud zijn, maar Kate en Tom lopen er luchtig gekleed bij, geen sjaals, geen handschoenen. De straten zijn wel altijd nat, maar het regent nooit. Haar uiterlijk lijdt niet onder haar zwervend bestaan, het haar blijft onberispelijk en ze draagt leuke jurkjes, schoon en kreukvrij.

Emilia Clarke past verrassend goed in de rol van kwetsbare jonge vrouw die de liefde zoekt. Ze was acht jaar te zien als drakenmoeder in de HBO serie Game of Thrones. Regisseur Feigh wilde voor de vrouwelijke rol niet iemand die alleen maar lief en sympathiek is voor haar omgeving. Vlak voor de opnames van de serie kreeg Clarke (toen 24 jaar) twee hersenbloedingen. Daarom kon ze zich in de rol van de hartpatiënt Kate goed inleven. In een interview zei ze dat deze rol dichter bij haar staat dan die van actieheldin. Alles in deze film is over de top, zo zoet als een suikerengel, maar je lust er toch nog wel een kerstkransje bij. Kate is niet alleen mooi en komisch, maar ook de dialogen met Tom zijn vaak raak.

Wat je moet weten over deze film:

- Emilia Clarke (Kate) was als de drakenmoeder Daenerys te zien in de HBO-serie Game of Thrones. Vlak voor de start van de opnames van deze serie kreeg ze twee    hersenbloedingen. Ze was toen 24 jaar.

- Henry Golding (Tom) was in Maleisië tv presentator. In 2018 trad hij op in de Aziatische romkom Crazy Rich Asians, die alleen al in de VS 175 miljoen dollar       opleverde.

- De Britse actrice Emma Thomson (Adelia) schreef mee aan het scenario van de film Last Christmas.

- De film bevat diverse nummers van George Michael (de helft van het Britse duo Wham!), waaronder niet eerder uitgebracht werk, en zijn wereldhit Last Christmas.              George Michel is in 2016 overleden.

- De film is tussen november 2018 en februari 2019 opgenomen en heeft 30 miljoen US dollar gekost.

-  Regie: Paul Feig
   Met: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thomson, Michelle Yeoh