Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Bredase horeca wil 25 mei al proefdraaien: 'Hier oefenen kan de rest van Nederland helpen

Door: Hanneke Marcelis Economie Uitgelicht

BREDA - KHN Breda heeft een plan ontwikkeld om op 25 mei te gaan proefdraaien. Met de steun van gemeente en politie biedt de horeca zich bij het kabinet aan als 'oefen-project' voor de rest van Nederland zodat die straks op 1 juni de deuren en terrassen op een veilige wijze weer (beperkt) kunnen openen. De kans bestaat namelijk dat het heropenen van de horeca tot chaos kan leiden.

Breda staat bekend als een echte 'horecastad'. Het bourgondische leven wordt er met veel enthousiasme uitgedragen en geconsumeerd. Na ruim twee maanden drooglegging door de coronacrisis mag vanaf 1 juni zachtjes aan de bierkraan weer voorzichtig open worden gedraaid. In Breda zijn ze daar klaar voor, al weken wordt er door horeca, politie en gemeente gewerkt aan een plan om dat zo soepel en ordentelijk mogelijk te laten verlopen. 

Oefenen voor soepele heropening

Het heropenen van de horeca 'moet geen groot carnaval worden", legt Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Het is namelijk een reëel scenario dat iedereen straks op 1 juni massaal naar de horeca gaat komen. 'Ga oefenen', zei premier Rutte al in het Kamerdebat en wij willen daarom een oefen-dag organiseren. Dat kan ons en de rest van Nederland enorm helpen om de heropening van de horeca in goede banen te leiden. We kunnen zo veel leren, weeffouten in de protocollen aantonen, en de angst wegnemen dat het fout gaat op 1 juni."

Proefdag is alleen voor Breda

De Vos vervolgt: "Daarnaast zullen ook wij als ondernemers moeten kijken of het niet alleen praktisch, maar ook financieel wel haalbaar is. De proefdag is alleen bedoeld voor inwoners uit Breda. En niet alleen voor de binnenstad, maar voor de horeca in de gehele gemeente Breda." We hebben gekozen voor maandag 25 mei omdat we niet meteen een hele drukke dag willen hebben."

Brede steun voor plan

Het plan is doordacht en geniet brede steun. Bijvoorbeeld door de gemeente Breda en de politie en handhaving, waar ook nauw mee wordt samengewerkt. Het is de bedoeling dat dit alternatief ook landt in Den Haag bij de regering en ook bij de veiligheidsregio's en het OMT (Outbreak Management Team). "We willen voorkomen dat er zaken mislopen op 1 juni en wij niet geslachtofferd worden omdat de cafés en restaurants opnieuw dichtgegooid worden", zo zegt De Vos. 

Om dat te voorkomen wordt zelfs samenwerking gezocht met het Amphia Ziekenhuis in Breda. "We willen met hen cijfermatig proberen aan te tonen dat het openen van de terrassen niet leidt tot een significante groei van het aantal besmettingen", zo besluit Johan de Vos.