Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Grofvuil ophalen wordt niet zomaar weer gratis: ‘Dumpingen zijn onderdeel van een groter probleem’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA -  Al ruim 4000 mensen hebben via een petitie aangegeven de rommel en dumpingen rondom ondergrondse afvalcontainers in Breda helemaal beu te zijn. Verantwoordelijke wethouder Daan Quaars snapt hun frustratie. “Ook ik heb een hekel aan rommel in de stad.” Maar over de oplossing voor het probleem verschillen zij van mening. Waar de ondertekenaars willen dat het ophalen van grofvuil weer gratis wordt, houdt wethouder Quaars vast aan het nieuwe systeem waarbij grofvuil laten ophalen 25 euro kost.

Gedumpt afval rondom ondergrondse containers is voor veel Bredanaars een doorn in het oog. Dat werd dankzij de petitie van de Bredase Olga Voeten enorm duidelijk. In slechts enkele dagen tijd ondertekenden ruim 4000 mensen de petitie. En de teller loopt nog steeds op.

Verantwoordelijk wethouder Daan Quaars geeft aan de petitie te hebben gezien, en alle reacties goed in de gaten te houden. “Ik snap het sentiment van deze mensen heel goed. Niemand wil rommel in de stad. Dumpingen en bijplaatsingen zijn ontzettend vervelend.” In de petitie wordt één duidelijke oplossing aangedragen: Het gratis maken van het ophalen van grofvuil. Want daarvoor moeten Bredanaars sinds 1 januari 25 euro voor betalen. Maar het terugdraaien van die regel gaat niet zomaar gebeuren, stelt de wethouder. “De 25 euro voor het laten ophalen van grofvuil is onderdeel van een groot plan waarin we werken aan het efficiënter, kostendekkend en duurzamer maken van de afvalverwerking.”

Grofvuil gratis laten ophalen heeft voor de gemeente Breda verschillende nadelen. Allereerst is het relatief duur, omdat één ophaalmoment gemiddeld zo’n 37 euro kost. Maar belangrijker nog: Grofvuil ophalen levert veel restafval op. En daar wil de gemeente Breda juist vanaf, want restafval is niet alleen duur maar ook slecht voor het milieu. “Wanneer mensen naar de milieustraat gaan, wordt afval gescheiden aangeleverd. Dat is veel beter voor het milieu, dus dat willen we graag stimuleren. Natuurlijk zijn we dienstverlenend, dus halen we grofvuil nog wel bij de mensen op. Maar dan moet je daar dus wel voor betalen.”

Dumpingen

Dat de 25 euro die je moet betalen voor het ophalen van grofvuil leidt tot dumpingen, is volgens de wethouder slechts tot op zekere hoogte waar. “Natuurlijk zullen er mensen zijn die vanwege die 25 euro hun afval dumpen. Maar het is niet zo dat er vóór 1 januari geen dumpingen waren. Het is dus onderdeel van een groter probleem, en heeft ook veel te maken met het gedrag van mensen en de keuzes die zij maken.”

Om afvaldumpingen en bijplaatsingen tegen te gaan, worden sinds dit jaar extra veel afvalcoaches ingezet. Zij gaan naar de wijken toe waar veel problemen met dumpingen bestaan. “Zij gaan in gesprek met de bewoners. Want sommige dumpingen komen ook gewoon voort uit onwetendheid.” Wanneer er na het traject met de afvalcoaches alsnog gedumpt wordt in de wijk, worden boa’s ingezet. “Wie doelbewust blijft dumpen, kan rekenen op een flinke boete.”

Wethouder Quaars wil zijn uitleg graag eindigen met een positieve noot. Want hoewel er op sommige plekken regelmatig afval wordt gedumpt, zijn er ook veel plekken in de stad waar het wél goed gaat. “En ook de hoeveelheid afval die gescheiden wordt aangeleverd bij de milieustraat neemt toe. Dus dat is een enorm goede ontwikkeling.”