Logo bredavandaag.nl

Begraafplaats Haagveld: een bijzondere plek

  Advertorial

(advertorial) - In en om Breda liggen niet minder dan elf begraafplaatsen. Een van die begraafplaatsen is Haagveld, aan de rand van Princenhage. Deze prachtige, eeuwenoude begraafplaats nodigt uit tot een uitgebreide wandeling en kent een rijke geschiedenis. Wist u bijvoorbeeld dat de grootvader en oom van Vincent van Gogh op Haagveld begraven liggen?


Hun graven zijn slechts enkele van de bijzondere exemplaren die de in 1829 aangelegde begraafplaats kent. Zo trekt het graf van Charles Guillame de Bourbon (1785 – 1845), de zelfbenoemde koning Lodewijk XVII van Frankrijk, nog altijd veel Franse toeristen. Andere bijzondere graven zijn die van dichteres Louise Stratenus en van Albert Gerard Kleijn. Hij was in de tweede helft van de 19e eeuw de eerste archivaris van de gemeente Breda. Bijzondere plekken, die een bezoek zeker waard zijn.

Graftrommels
Wat verder opvalt, zijn de graftrommels die her en der verscholen staan. Vroeger werden ze in heel Europa veel geplaatst als eerbetoon aan de overledene. Maar anno 2016 zijn er in heel Nederland nog slechts zo’n 700 intacte exemplaren te vinden. Haagveld is een van de weinig Nederlandse begraafplaatsen die nog meerdere intacte exemplaren kent.

Iedereen is welkom
Wat Haagveld ook bijzonder maakt, is het algemene karakter ervan. Ooit begon de begraafplaats als een plek voor protestantse Bredanaars, maar tegenwoordig kan iedereen er terecht. Zo ontdekken ook steeds meer inwoners met een islamitische achtergrond de aangename rust die op Haagveld heerst. Op het speciaal ingerichte gedeelte achterin kunnen zij richting Mekka begraven worden.

Gratis boekje
Onlangs verscheen er een mooi boekje over Haagveld, met daarin meer informatie over de geschiedenis van de begraafplaats en de vele bijzondere graven. U kunt een gratis exemplaar aanvragen door een mail te sturen via info@zuylen.nl. Ook kunt u een exemplaar krijgen in het Princenhaags Museum, dat op het terrein van Haagveld zelf ligt (Haagweg 334 in Breda). Het museum is elke tweede zondag van de maand geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Rondleiding
Wilt u de aangename verstilling van Haagveld zélf komen ervaren? Kees van Oosterhout van het Princenhaags Museum verzorgt graag een interessante rondleiding over het terrein. U kunt hem voor een afspraak bereiken via info@princenhaagsmuseum.nl.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief