Logo bredavandaag.nl
Jeroen Jongeneelen

Breda Beste Binnenstad: ‘Verduurzamen en beleving gaan hand in hand’

  Advertorial

(advertorial) - Breda doet een gooi naar de titel Beste Binnenstad. In een uitgebreid bidbook voor de jury geeft de stad aan waarom juist Breda deze titel zou moeten krijgen. In een tweeluik een aantal van de sterke punten van de stad. Deze keer: duurzaam, groen en licht.


Wat maakt een binnenstad aantrekkelijk? Die vraag gaat ook over het leven en werken in de binnenstad. Duurzaamheid is daarvan een essentieel onderdeel. “Door ons vastgoed te verduurzamen prikkelt de gemeente Breda andere vastgoedeigenaren hetzelfde te doen”, weet Paul de Beer, wethouder Duurzaamheid.

Voordelen duurzaamheid
Het verbouwde Stedelijk Museum Breda in de Boschstraat is van top tot teen duurzaam gebouw; de Nieuwe Veste heeft een nieuw dak, geheel voorzien van zonnepanelen gefinancierd via crowdfunding. “Op die manier zien binnenstadsbewoners ook de mogelijkheden en voordelen van duurzaamheid.”

Duurzaamheid zit hem ook in het ‘vergroenen’ van delen van de binnenstad. Dat is te zien op de Oude Vest. Daar zijn parkeerplekken vervangen door bomen, gras en terras. het uiterlijk van de binnenstad verandert daardoor. De groene entree heeft ook een functie, “De stad wordt steeds warmer en er vallen meer regenbuien”, aldus verantwoordelijk wethouder Paul de Beer eerder.

Meer groen zorgt voor meer wateropname en daardoor minder wateroverlast. Ook wordt gekeken naar het vergroenen van gevels, waardoor panden voor minder warmtestraling zorgen. “Bovendien zorgt dit voor biodiversiteit in de stad.”

Ledverlichting
Groen, maar ook blauw, geel of wit. Die kleuren kan de ledverlichting in de hypermoderne straatlantaarns in de Willemstraat leveren. Daarmee kan al naar gelang van het moment van de avond of nacht de sfeer en uitstraling van de straat beïnvloed worden. De straat fungeert als groene loper voor bezoekers die met de trein de stad bezoeken. Vanaf het station lopen ze via het park naar de binnenstad. De inrichting van de straat kreeg de prijs voor Beste buitenruimteontwerp 2017.

Licht biedt beleving en verlengt verblijfsduur in de stad. De computergestuurde ledverlichting is ook toegepast op de Grote Kerk, die op die manier tijdens Koningsdag oranje kleurde en tijdens Serious Request en Winterland eveneens sfeervol meekleurde.  De energiezuinige ledlampen zorgen eveneens voor een besparing op de energiekosten van 30 tot 50 procent en voor minder lichtvervuiling. De leds vervangen grote schijnwerpers die vanaf de grond de kerk verlichtten. Dat zorgde voor veel lichtvervuiling. Die vervuiling werd teruggebracht met 50%.

Verduurzamen en beleving van de binnenstad gaan daarmee hand in hand. “Dat is zowel voor bezoekers van binnen en buiten Breda prettig, als ook voor de bewoners”, besluit wethouder Boaz Adank van economische zaken.

Meer over de nominatie van Breda vind je op de website Breda voor Beste Binnenstad.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief